Često dobijam mejlove čija je sadržina slična: Ma super je makrobiotika ali… (naravno „ali“ ne sluti na dobro)… dakle ali priprema obroka je previše duga i treba bar sat vremena za jedan pristojan obrok.

Pokušaću da demantujem ove navode i to sa dva ručka koja sam imao juče i danas. Sve u svemu za pripremu svakog od njih je bilo potrebno oko 15 minuta a ispali su krajnje ukusni i… obilni što se na priloženim slikama može videti. Jedna manja napomena: Neke stvari jednostavno možete pripremati za duži vremenski period (nedelju – dve) kao što su na primer pržene semenčice suncokreta i golice a žitarice možete skuvati za 2 – 3 dana i bez problema držati u frižideru. I tako, jednostavno, nastaju ovi ukusni petnaestominutni ručkovi:

Petak

Ne, nije greška prilikom slikanja – na slici se zaista vidi para koji izlazi iz tek spremljenog jela a evo šta je napunilo gornji tanjir:  Meko kuvani proso, grilovane šnite tikvica, parena šargarepa i brokuli kao i grilovane pečurke (ukoliko je dijeta protiv kandide vaša svakodnevnica – izostavite pečurke). Sve je to dopunilo malo proprženog semenja (suncokretovog i bundevinog) a preko prosa je naravno gomašio.

Subota

Ručak prvog dana decembra sastojao se od: 2 kuglice od pirinča (kuvani pirinač + parčence umeboši šljive u centru + nori alga u koju je sve to zamotano), dva parčeta prženog tempeha, pareno povrće: brokuli, šargarepa i prokulice i grilovani komadi paprike i kolutovi dajkona… Tu je i ostatak od jučerašnje pečene bundeve a i kiseli krastavčići su dali poseban ukus. Semenčice su i ovde dodate – hladno je vreme pa treba više energije.


Gornja dva ručka spremljena su za nekih petnaestak minuta i to u dve posude: jednoj za parenje i jednoj za prženje/brzo dinstanje. Nadam se da će vam poslužiti kao ideja kako možete brzo, lako i jednostavno da pripremite odličan obrok posle koga ćete satima biti siti, budni i bez težine u stomaku.