Jin i Jang

Osnovu istočnjačke misli predstavlja tzv. ujedinjavajući princip dve energije poznate kao jin i jang. Ove dve reči nemaju adekvatan prevod na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku.

Drevni narodi su znali, a savremena nauka je potvrdila, da je sve energija. Čak i naizgled čvrsti predmeti su u stvari energija sabijena u određenu formu. E sada, da bi se energija manifestovala mora da ima različite aspekte čijim bi većim ili manjim učešćem mogla da se dobije raznolikost koja vlada u svemiru.

Opšte gledano, energija se može podeliti u dve osnovne kategorije: ekspanzivnu (jin) i kontraktivnu (jang) kategoriju.

Jin je energija koja vodi širenju, rasprostiranju, odvajanju, dok jang ima za rezultat skupljanje, stapanje i spajanje. Jin i jang su kao dva suprotna pola, koji, neprekidno privlačeći se, stvaraju jedinstvene kombinacije i beskrajan broj oblika.

Međutim, ništa nije samo jin ili samo jang. Sve se sastoji od obeju tendencija zastupljenih u različitom stepenu. Ove univerzalne dinamičke tendencije možemo prepoznati svuda oko nas počevši od kretanja nebeskih tela (centrifugalna i centripetalna sila), svakodnevnih pojava (dan i noć, ciklično menjanje godišnjih doba) pa sve do ljudskog organizma (naizmenično širenje i skupljanje srca i pluća, pokreti želuca i creva prilikom varenja…).

Značajno je napomenuti da ni jedna od ovih tendencija nije „loša“ ili „dobra“. Evo još nekih primera:

Jin – vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko…
Jang – suvlje, svetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško…

U suštini sve pojave se mogu analizirati sa Jin/Jang pozicije posmatranja.

Jin i Jang u hrani

Sva hrana koju uzimamo ima više jin odnosno više jang kvalitet a samim tim i takav uticaj na naš organizam. To znači da neke namirnice izazivaju skupljanje, i u krajnjoj liniji napetost, dok druge izazivaju širenje i u krajnjoj liniji opuštenost i rasutost.

Zavisno od efekata koje proizvode u našem organizmu možemo namirnice da rasporedimo u spektru od jina ka jangu. Na kraju jin spektra nalaze se lekovi, alkohol, rafinisani šećer i neki mlečni proizvodi. Na kraju jang spektra nalaze se so, jaja, meso i tvrdi masni sirevi.

U makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se nalaze u središnjem delu spektra podele namirnica od jina ka jangu. To su namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje i one takođe pružaju sve hranljive sastojke za održavanje dobrog zdravlja – proteine, ugljene hidrate, minerale i vitamine.

Ukoliko jedna namirnica preteže na jin ili  jang stranu vršimo njeno uravnoteženje. Na primer: povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo sa malo soli (jang), prženu šniclicu od tofua (više jin) uravnotežujemo sa soja sosom (više jang).

No, sve je to dato u receptima tako da je dovoljno da ih sledite i imaćete uravnotežene obroke. Sada sledi lista namirnica (nije kompletna – više je ilustrativna) raspoređenih po njihovim jin i jang kvalitetima. Najuravnoteženije namirnice se nalaze u sredini liste između isprekidanih linija:

tabela namirnica

Bitno je napomenuti da i sama obrada namirnica daje nov kvalitet hrani. Sećate se sarme koja se krčka 3 dana!? Što duže kuvanje to je jelo više jang! Isto je i sa pritiskom: što veći pritisak prilikom kuvanja (ili pripreme turšije) to je namirnica više jang i suprotno.

1 Komentar

  1. Luka

    Hvala na informacijama!

    Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

  1. Teorija pet elemenata - osnovne postavke makrobiotike | Makrobiotika.net - […] Ovaj dinamički ciklus ne može se okretati bez jednog nepomičnog centra: taj centar je Zemlja, koja predstavlja peti, takođe…
  2. Presna hrana i sokovi - Kritički osvrt - Makrobiotika.net - […] kineski i makrobiotički koncept koji je veoma suptilan. (Opisan je u posebnom članku: Jin i Jang). Yin znači hladan,…
  3. Šećerna bolest (dijabetes) i makrobiotika - Prirodni pristup - […] Tekst Šećerna bolest i makrobiotika se može razumeti jedino prethodnim poznavanjem energija Jin i Jang kao i Teorije pet…

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*