Bahove kapi – energetske esencije

Bahove kapi su prirodni preparati napravljeni od samoniklog, pažljivo odabranog, neotrovnog cveća sa livada i drveća.  U upotrebi su širom sveta već oko 80-tak godina. Prave se metodom  sunčanja (cveće se drži u izvorskoj vodi na suncu) ili ključanja  (cveće se kuva u vodi). Na taj način cveće prenosi svoju vibraciju na vodu, tj ostavlja svoj otisak u vodi, a čovek, životinja ili biljka uzimajući kapi u određenim intervalima, unosi u sebe tu informaciju, koja mu pomaže da se uravnoteži.

Kako jedan cvet može da nam pomogne,  još uvek je predmet istraživanja, ali zasigurno se zna da nije placebo efekat, jer uspešno pomaže bebama, onesvešćenima, životinjama… koji nisu svesni da ga uzimaju.

Kapi nemaju kontraindikacija mogu da ih koriste čak i bebe, trudnice, dojilje, stari i iscrpljeni ljudi… ne mogu da se predoziraju,  iako su energetski preparati, nisu osetljivi na spoljne uticaje: zračenja, mobilne telefone, rendgenske aparate na aerodromima… uspešno se kombinuju sa svim metodama lečenje, bezbedne  su za upotrebu.

bahove_kapi-02

Ovaj metod pronašao je dr. Edvard Bah 1886-1936 iz Velsa, bavio se imunologijom i  jedno vreme je radio u laboratorijama Kraljevske londonske homeopatske bolnice, gde se bavio istraživanjem crevne flore. Tada je napravio 7 oralnih homeopatskih  vakcina koje se koriste i danas u homeopatiji,  za čišćenje crevnog trakta. Ono što je tada primetio je da svi pacijenti kojima je trebala ista vakcina imali su isto raspoloženje, bez obzira na to kakva im je bila bolest! To mu je samo pokazalo da je na pravom putu, da se leči čovek, a ne bolest.

Danas to i  zvanična medicina potvrđuje, da je 75% bolesti psihosomatskog porekla, npr.

“Ovaj stres na poslu me ubija, noćima ne spavam”,

“Imam visok pritisak, to mi je od toga što se puno nerviram… al kad ne mogu, to je nešto jače od mene”,

“Svaki put kad se posvađamo,  ja dobijem napad žuči”…

Primena Bahovih kapi u svakodnevnom životu je ogromna, danas možda više nego ikada, jer nam je stil života izuzetno ubzan, stalno smo pod nekim stresom, u žurbi, panici da li ćemo sve stići da uradimo, emotivna i mentalna ravnoteža nam se narušava svakodnevno. Negativna osećanja nas prepljavljuju, strah, sebičnost, ljubomora, pohlepa, neodlučnost, nesigurnost, briga, nedostatak samopoštovanja, utučenost, panika, dosada, nezainteresovanost…

Shodno tome dr. Bah je podelio 38 preparata u 7 grupa, a to su:

 1. Za one koji pate od straha (Mimulus, Rock Rose, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut)
 2. Za one koji pate od nesigurnosti (Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Wild Oat, Hornbeam)
 3. Nedostatk interesa za aktuelna zbivanja (Clematis, Honeyscucle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut Bud)
 4. Usamljenost (Imaptiens, Water Violet, Heather)
 5. Preosetljivos na uticaje i ideje (Agrimony, Centaury, Walnut, Holly)
 6. Utučenost ili očaj (Larch, Pine. Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple)
 7. Prebrižnost za dobrobit drugih (Chicory, vervain, Beech, Vine, Rock water)

bahove_kapi-01Bahovi cvetni preparati mogu da preduprede bolest. I sami smo primetili da pre nego što ćemo da se razbolimo se osećamo nekako njanjavo, kiselo… obraćajući pažnju na svoja  osećanja i misli,  i uzimajući odgovarajuće  preparate, možemo da  popravimo svoje raspoloženje čime nam se i nivo energije, a samim tim i imunitet podiže, i na taj način sprečavamo bolest.

Ako se fižička bolest pojavi, onda je simptome te bolesti najbolje lečiti zvaničnom medicinom, a Bahovim kapima se bazirati na uspostavljanje ravnoteže između uma i  tela, čime ćemo ubrzati oporavak.

Takođe i ukoliko smo iscrpljeni posle preležane bolesti, Bahovim cvetnim kapima,  prateći raspoloženje osobe,  ubrzavamo oporavak,  dovodeći osobu  u ravnotežu, zamenjujući negativno raspoloženje – pozitivnim.

DR. Bah je smatrao da nema pravog izlečenja dok osoba ne upozna sebe, dok ne uvidi gde greši. Savetovao je da stanemo svakoga dana i koncetrišemo se nekoliko minuta na sebe, da probamo da razumemo sebe, da možemo lakše da razvijemo svoje kvalitete na račun svojih mana. Bahove kapi tu igraju veliku ulogu,  jer one omogućavaju osobi da osvesti sebe, da upozna sebe, jer samo tako može sebe korigovati. Omogućavaju nam da uspostavimo ponovo kontakt sa samim sobom, da budemo autentični, razvijajući  svoju ličnost. Teško je da čovek sam prepozna gde greši, i koji preparati bi bili najadekvatniji za njega,  za to može da se obrati Bahovom praktičaru, koji  je obučen da pomogne osobi da osvesti svoja negativna osećanja i mentalna stanja, i  pomogne u izboru cvetnih preparata.

bahove_kapi-03

Najpoznatiji Bahov preperat je Rescue remedy,  koji se još zove ”Joga u boci”,  u čiji sastav ulazi 5 preparata, a to su:

 • Clematis – za nesvest, vrtoglavicu, pa i stanje kome
 • Star of Bethlehem – za stanje šoka, mentalnog ili fizičkog, jer omogućava opuštanje
 • Rock Rose – za doživlja užasa i panikeu situacijama u kojima se čini da nema nade
 • Impatiens  – za uznemirenost
 • Cherry  Plum – za gubitak samokontrole i histeriju

Rescue remedy  je preparat namenjen za akutne situacije stresa i  šoka. Za krizne situacije koje su u toku ili neposredno posle krize. On ne zamenjuje medicinski tretman, ali pomaže osobi da se konsoliduje i da izbegne mentalnu patnju.

Njegova primena u svakodnevnom životu bi bila u svim situacijama koje osoba doživljava kao traumatične npr. poseta zubaru, vakcinisanje, pre i posle operacije,  iznenadne neprijatne vesti, svađa u porodici, intervju za posao, javni nastup,  saobraćajne nesreće, strah od letenja, iznenadna smrt drage osobe, prirodne nepogode…

” Bolest tela, kako je mi znamo, rezultat je nečeg mnogo dubljeg. Bolest nastaje iznad fizičkog plana, na mentalnom.  Ona je u potpunosti rezultat sukoba između našeg duhovnog i fizičkog bića. Dok su oni u harmoniji, mi smo u savršenom zdravlju, ali kad postoji nesklad, sledi ono što znamo kao bolest…”

( Dr. Edward Bach,“ YeSuffer“ , 1931,god )

Pogledi.Net
Theta isceljivanje

1 Komentar

 1. Ivana

  kako da nabavim ove kapi?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*