Do in vežbe

Do-in vežbe…uz neizbežna skraćenja za početak

Sedite na udobnu stolicu sa naslonom, koji će vam pomoći da sedite pravo. Dišite duboko i nastojte da se opustite. Snažno protrljajte ruke nekoliko minuta. Uskoro ćete u njima osetiti toplotu. To bi trebalo da vam pojača krvotok a da u rukama osetite nešto kao slabe vibracije. Evo i opisa do-in vežbi.

Glava

Lako tapkajte čitavo teme prstima ili sasvim labavo stisnutim pesnicama, oko dva minuta. To bi trebalo da bude blaga, čak i prijatna senzacija. Potom snažno protrljajte lice, koncentrišući se na čelo, obraze, nos, i bradu, još dva minuta.

Smatra se da su glava i lice mesta kroz koja prolaze mnogi akupunkturni meridijani. Kako, takodje, kažu teoretičari akupunkture, mi stimulišući ove tačke upućujemo energiju u mnoge organe našeg tela.

Ramena

Ponovo, labavo stisnutom pesnicom ili mesnatim delom šake u produženju palca blago ali čvrsto lupkajte sebe po ramenima, počinjući od vrata pa do ramenog zgloba. Upotrebite desnu ruku za levo rame, a levu ruku za desno rame. Lupkajte po svakom ramenu po dva minuta.

Ruke

Kad završite lupkanje po ramenima, pređite na nadlaktice i podlaktice, koje ćete snažno trljati ili lupkati labavo stisnutom pesnicom oko dva minuta. Ruke treba da masirate od ramena ka šakama spoljnom stranom nadlaktice i podlaktice, pa onda s unutrašnje strane ka prsima. Time pojačava prirodno strujanje energije duž meridijana. Ponovite ovo nekoliko puta sa obema rukama.

Šake

Sad opet snažno trljajte ruku o ruku oko jedan minut, a onda ih tresite kao da otresate kapi vode, još jedan minut. (Oni koji boluju od artritisa mogu u ovoj vežbi da se ograniče na trljanje nadlaktice i dlanova, a da izostave preostali deo vežbe). Desnom rukom uhvatite levi palac, rotirajte ga u smeru kretanja kazaljki na satu nekoliko puta, blago istegnite i ostavite. Učinite to sa svakim prstom na obema rukama. Ponovo labavo stisnutom pesnicom lupkajte oba dlana, naročito središnji deo, jedan ili dva minuta. Time energija usmerava ka srcu.

U šakama se nalazi više važnih meridijana i akupunkturnih tačaka; to su meridijani srca i krvnih sudova, tankog i debelog creva i pluća.

Grudni koš

Labavo stisnutim pesnicama lupkajte sa lakim pokretima po gornjem delu grudnog koša oko jedan minut. Ovo treba raditi blago, tako da pri tome ne osećate ni najmanji bol. Ako pri ovoj ili bilo kojoj drugoj vežbi osetite bol, odmah je prekinite.

Masiranje grudnog koša stimuliše srce i pluća.

Noge

Labavo stisnutom pesnicom lupkajte oko jedan minut po nogama, i to najpre sa spoljne strane od kukova do stopala, a onda s unutrašnje strane od stopala do vrha butina. Potom još jedan minut palcima dobro masirajte butine i listove nogu.

U nogama se nalaze meridijani mokraćne bešike, bubrega, želuca, žučne kese, jetre i slezine. I u ovom slučaju se veruje da se lupkanjem ili masiranjem tih meridijana usmerava energija ka ovim specifičnim organima.

Stopala

Energično trljajte stopala jedan do dva minuta, a potom nekoliko minuta i tabane. Tako ćete pojačati cirkulaciju u nogama i ublažiti zamor.

Stopala su još jedna oblast koja je u akupunkturi važna, zbog toga što se smatra da su tu locirani mnogi važni meridijani. Mežu njima se nalaze meridijani jetre, slezine, želuca, žučne kese, polnih organa i bubrega. Masiranjem stopala, ti se organi stimulišu i povećava se njihova vitalnost. Prema istočnjačkoj medicini, umorne noge ukazuju na opšti telesni zamor, a dobra masaža stopala može mnogo doprineti popuštanju napetosti i otklanjanju mentalnog i fizičkog zamora.

Za čitavu ovu rutinu vežbanja dovoljno je 10 do 15 minuta. Možete ove vežbe da radite u bilo koje doba dana i gotovo na svakom mestu. Ne zaboravite: do-in vežbe treba da radite blago, sa koncentracijom. Može se dogoditi da posle masaže osetite tupi bol, kao što biste osetili posle valjane masaže ramena. Ako je bol jači, obustavite vežbanje. Verujem da ćete, radeći ove vežbe redovno i usredsređeno, uskoro konstatovati poboljšanje zdravlja i vitalnosti.

0 komentara

Povratna veza/Povratni ping

  1. Šta je makrobiotika - Istorijske osnovne makrobiotike - […] i neke svakodnevne rutine koje doprinose i boljem fizičkom ali i psihičkom zdravlju (recimo do-in vežbe, meditaciju, i sl.)…

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*