Gljivična infekcija Kandida (Candida albicans) – simptomi i lečenje prirodnim sredstvima

GLJIVIČNA INFEKCIJA KANDIDA: Kandida je parazitska gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima. Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to »prijateljska« gljivica koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva.

Dakle, Kandida nije bakterija već gljivica čija povećana prisutnost u organizmu  može značajno da utiče na kvalitet života i opšte psiho-fizičko stanje.

Gljivična infekcija Kandida - lecenje prirodnim sredstvima

Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, Kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona hvata korena na sluzokoži organa za varenje, oštećuje je i tako omogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi.

Nastavak je predvidljiv: gljivica se širi i gnezdi po našem telu i izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog (imunog) sistema našeg tela.

Simptomi kandide

Simptomi: U prvoj fazi mogu se zapaziti vrlo različiti simptomi od kojih su posebno česti sledeći: teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova (slično kao kod prevelikog razmnožavanja SIBO bakterija u tankom crevu); proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija i anksioznost, zamor letargija, migrena, i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija itd. Jedan od prvih znakova AIDS-a (side) je nekontrolisano razmnožavanje Kandide, što je indikacija da je odbrambeni mehanizam organizma oslabljen.

Gljivična infekcija Kandida i njeno širenje

Činioci koji omogućavaju širenje Kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji su:

 • Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one »prijateljske« koje kontrolišu Kandidu u crevima;
 • Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju;
 • Visok nivo šećera u telu i krvotoku;
 • Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom;
 • Svi drugi faktori koji slabe odbrambene (imune) funkcije. Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne (sindrom zamora posle virusne upale)… Drugi činioci koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično dejstvo teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezultat druge bolesti ili tekućeg alergijskog stanja.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljive; problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim posmatranjem simptomske slike (koja je prethodno opisana) i upoređivanjem prethodnih i sadašnjih obolenja može se sa priličnom sigurnošću reći da li postoji previše Kandide u organizmu ili ne.

Prirodno lečenje kandide

Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna obolenja ili su u toku virusne infekcije (herpes, Epstein-Barr sindrom, itd.) ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti Kandide.

Tretaman se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest pa i više meseci. U toku prvih nekoliko sedmica simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.

Gljivična infekcija Kandida i njeno tretiranje

Najbolji način da se gljivična infekcija kandida tretira je:

 • Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kom obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko sedmica treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjio nivo šećera;
 • Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibilizirano na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice;
 • Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Korisna je upotreba sledećih nutritiva:

 • Visoko potentnih acidophilus kultura u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu, kao i bifido faktor preporučuju se u dozama od četvrtine kašike jedanput (ukoliko je stanje teško dvaput) dnevno sa vodom između obroka;
 • Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno;
 • Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice;
 • Beli luk – i on ima jako antigljivično dejstvo i treba slobodno da bude korišćen u hrani ili uziman u kapsulama;
 • Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
 • Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu; dnevno treba uzimati najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno sa hranom;
 • Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da podstiče odbrambene funkcije.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrinima (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu Kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora.

478 Komentari

 1. marko

  bris grla i ispljuvak su mi pokazali da nemam kandidu? koliko mogu biti pouzdani? evo 2 dana sam poceo da se hranim normalno i odma mi je crveno grlo..

  Odgovori
  • MakroB

   Marko, sta je za Vas normalna ishrana? Mozda njoj ima nesto sto Vam smeta. Svakako bi, kod takve osetljivosti, trebalo da vodite neku vrstu dnevnika i pronadjete namirnice (ili situacije) koje izazivaju pogorsanje tegoba.

   Odgovori
 2. Kristina

  Poštovani,
  imam pitanje. Iz kog razloga nije preporučljivo jesti svinjsku pecenicu domaću bez dodataka (samo so i dim)? U pitanju je crevna kandidijaza. Unapred hvala.

  Odgovori
  • MakroB

   Pa, generalno, ima vise razloga – neki su vezani za makrobioticka ucenja (buduci da gornji tekst spada u opstu kategoriju – ovde necu da ih navodim) a neki su prakticni kao sto je:
   – namirnica ima previse soli;
   – dimljena hrana sadrzi kancerogene materije (manipulise se sa razlicitim brojka ali je u uglavno taj odnos negde u razmeri od oko desetak cigareta na 100 gr dimljene hrane – naravno u zavisnosti od intenziteta dimljenja);
   – meso izaziva kiselost u organizmu i stvara „teren“ za razvoj stetnih gljivica i bakterija;
   …ima jos razloga zbog kojih se ne preporucuje upotreba ove hrane. Naravno, bitno je razlikovati pojmove „ne preporucuje“ i „zabranjeno je“. Ono sto se ne preporucuje ipak se bez nekih vecih posledica moze povremeno jesti, dok zabranjene stvari za odredjenog pojedinca predstavljaju trajnu zabranu upotrebe odredjene namirnice jer se direktno i neposredno ugrozava zdravlje organizma ukoliko se ona unese. Dakle, treba imati osecaj i mere i fleksibilonosti kao i u svemu.

   Odgovori
 3. Dušan

  Do skora sam imao kandidu i prvo sam pokušao da se izlečim kod doktora koji mi je prepisao lek diflucan. Nakon tog pokušaja sam se opet proverio i video da je kandida još uvek prisutna. Posle toga sam otišao u makrobiotičku prodavnicu u Trsteniku, http://makrobiotikambm.wordpress.com koju moram da ireklamiram ovim putem 🙂 , i gospođa koja radi tamo mi je dala par odličnih saveta i šta sve treba da jedem kako bi se izlečio. Najteže mi je palo to da ne smem da jedem slatkiše na koje sam bio „navučen“, a posle par nedelja stanje mi je normalno i sada sam postao „vernik“ makrobiotike i njenog delotvornog dejstva na zdravlje i život. Ako se neko zadesi tamo neka svrati jer neće zažaliti, a ja samo imam da poručim: Gospođo Biserka HVALA!

  Odgovori
 4. Dea

  Pre nekih dvadesetak dana otkrila sam da imam kandidu tako sto su mi vec duze vreme iskakale crvene tackice po kozi koje su jako svrbele.Sa stomakom stvarno nisam imala prblema niti sam osecala neke simptome.Medjutim od kad sam pocela da se lecim(koristim nistatin kapi i naravno drzim dijetu) imam problema sa stolicom.Nemam je po tri cetiri dana,pa me onda uhvate jaki grcevi i bolovi u stomaku i imam dijareju.Da li je to normalno ?pitala sam doktoricu u vezi toga ali njen odgovor je bio da svako drugacije reaguje :/

  Odgovori
  • MakroB

   Razliciti sistemi lecenja imaju razlicite pristupe tj. objasnjenja zasto se nesto desava pa u skladu sa tim daju i objasnjenja pacijentima. Meni je mnogo bliza homeopatska definicija koznih poremecaja gde svako nanosenje kreme ili drugog preparata „vraca“ bolest u organizam i izaziva neki unutrasnji poremecaj. Generalno, organizam ima teznju da poremecaj sto vise „udalji“ od vitalnih organa pa zato bas i nije mudro leciti promene na kozi (naravno, u obliku koji ste naveli) vec drugim merama, pre svega poboljsanjem imuniteta (a kada je koza u pitanju i ciscenjem jetre) doprineti da se organizam sam izbori sa poremecajem u ovom slucaju gljivicama.
   Nedostatak stolice je ozbiljan problem i ne dozvolite da se stanje ustali vec aktivno radite na njenoj redovnosti unoseci namirnice koje pospesuju kolicinu i obim kao i korisne bakterije (kefir pre svega) koje ce pomoci da se crevna flora stabilizuje.

   Odgovori
 5. NenadMF

  Hvala vam na odgovoru. Jos jedno pitanje za ishranu. Da li moze : sargarepa, sveza cvekla, zuti grejp, da li smem da pijem zeleni caj, i koliko je stetno suncokretovo ulje u spremanju hrane ? Da li da vise koristim domacu mast ? Hvala unapred!

  Odgovori
  • MakroB

   Sargarepa, sveza cvekla i grejp su Ok… (sa grejpom ipak ne preterujte tj. jednom u dva dana je dovoljno u pocetnom periodu). Zeleni caj je takodje dobar izbor mada treba voditi racuna o njegovom poreku i kvalitetu (cesto se po prodavnicama nalazi prilicno star i pun gljivica). Umesto domace masti koristite puter (ili jos bolje gi) – lakse cete ga variti + ima odredjene korisne vitamine. Suncokretovo ulje je prilicno stetno – rafinacija je tako slozen i komplikovan proces da na kraju dobijete proizvod koji je daleko od zdrave namirnice (jer se zagreva na visokim temperaturama da bi se istislo sto vise ulja, pa uvode razliciti hemijski spojevi da oduzmu miris i boju… pa onda drugi da izvuku prethodne hemijske spojeve… i tako…). Kuvanje bez ulja je mnogo bolji izbor a dodavanje hladnocedjenog maslinovog ulja neposredno pred obrok je najbolje resenje.

   Odgovori
 6. Nikola

  Uz zahvalnost, na temeljnim savetima koje nam dajete,name kojima je dijagnostikovana candida, jedno pitanje: Da li smem da jedem suve kobasice, ljute kobasice i margarin. Hvala

  Odgovori
  • MakroB

   Suhomesnati proizvodi nisu preporucljivi ni zdravim osobama a pogotovo onima koji zele da poprave naruseno zdravlje. U pitanju su vece kolicine aditiva koji su veoma stetni za organizam. Ukoliko ne mozete bez ovih proizvoda – neka to bude retko (jednom u deset dana) jer, zelja nekada zna da bude velika prepreka.
   O margarinu sve najgore mislim buduci da sadrzi masnoce koje nas organizam jednostavno ne poznaje (hidrogenizovane masti).

   Odgovori
 7. vesna

  p.s smijem li da jedem krompir?

  Odgovori
  • MakroB

   Krompir je interesantna namirnica: Nacin na koji je pripremljen znacajno odredjuje da li je koristan ili stetan po nas organizam. Recimo, ukoliko se krompir oljusti i dva sata drzi u vodi a posle pece u pecnici naliven mineralnom vodom, znatno je probavljiviji i zdraviji nego ako se drugacije sprema. Dakle, i kod pripreme namirnica postoje nijanse koje treba postovati.

   Odgovori
 8. vesna

  Poštovani,
  Prije svega zelim da pohvalim vas sajt,zbilja ste od velike pomoci meni,a vidim i ostalima. HVALA !
  …prije par dana mi je ustanovljeno da imam gljivicu Candida albicans,a pri tom i test intolerancije mi je pokazao alergije na mlijeko,gluten,jaja,konzervanse,secere i vjestacke boje 🙁 Malo mi je tesko praviti jelovnik pa bi samo savjet sta trebam da izbacim iz jelovnik koji sad za sad koristim.
  Pravim kruh od heljde,kukurznog brasna i praska za pecivo. Od voca sam za sad pojedem kivi (2 kom dnevno) i pijem cijedeni grejp ili limunadu,ponekad kiselu vodu. Vec sam primjetila da mi riza smeta a procitah i na forumu da nije preporucljiva,od salata uzmem kiseli kupus ili nesto od svjezeg povrca.
  Pripisana mi je terapija,3 mj pravilne isharne probitik Bio Kult Candea i ulje divljeg origana. Bila bih zahvalna ako imate neki koristan savjet za mene. Lijep pozdrav svima 🙂

  Odgovori
  • MakroB

   Vesna, buduci da ste alergicni na namirnice koje ste spomenuli – pravi ste kandidat za makrobioticku ishranu :). Razmislite o tome. Sto se rize tice rafinisana je ona koja je losa dok je integralna dobar izbor. Takodje, u Vasem slucaju valjalo bi razmisliti i o uvodjenu kombuhe u svakodnevnu upotrebu, buduci da njen napitak znacajno pomaze alergicnim osobama da vrate crevnu floru u normalu (na prvom mestu je kefir koji, na zalost, ne mozete da pijete).

   Odgovori
 9. NenadMF

  Pre svega zeleo bih da pozelim dobar dan, da vas pohvalim jer sam nasao puno korisnih saveta iz raznih iskustava.. i da postavim par pitanja vezanih za ishranu … Pre par dana sam saznao da imam kandidu u ustima, i od tada ujutru kad se probudim ne znam sta da koristim kao jelo …Izbacio sam sve moguce secere pijem samo vodu i neke nezasladjene cajeve, poceo da jedem beli luk..
  Zanima me da li mogu JAJA da se jedu i u kojim kolicinama, kao i kiseli kupus ( kuvani i za salatu), ajvar, domaci tvrdi zuti sir (koji pravi moja baba) ?? I gde moze da se nadje caj od Josifa P., da li u svakoj apoteci ili .. ?? Hvala unapred, izvinjavam se unapred u velikoj sam dilemi samo oko ishrane, sta mogu konkretno, sta ne mogu sam shvatio i iskljucio. Bicu uporan i dosledan maximalno. Veliki pozdrav!

  Odgovori
  • MakroB

   Prvih nedelja izbegavajte unosenje namirnica zasnovanih na vrenju pa i domacih sireva i kiselog kupusa. Ajvar nije problematican kao ni jaja (2-3 nedeljno). Sto se caja tice, Josif Pancic je biljna apoteka i imaju razlicite vrste cajeva pa i protiv kandide. Ima dosta pozitivnih iskustava sa ovim cajem.

   Odgovori
 10. ensak

  Da li može da se uzme po neki kolačić pripremljenim in.brašnom i zaslađenim stevijom?

  Odgovori
  • MakroB

   Pa, ovo nije bezglutenska dijeta tako da bi u principu moglo. Naravno, pratite reakcije pa se shodno njima ponasate.

   Odgovori
 11. Zabrinuta :(

  Postovani,

  Imam Kandidu 3, 4 meseca, ali sam za to saznala pre mesec dana, moj ginekolog mi je prepisao vaginalete za koje mi je receno da mogu da iskoristim pola od standardnih 12 tableta. Tako sam i uradila, kada sam potrosila tih 6. pomislila sam da je sada sve u redu, da bi pre 7 dana uvidela da mi se problem samo povecao i da mi samo vaginalete nisu nista pomogle. Primetila sam bele grudvice sekreta i veoma cudan neprijatan miris. Na internetu sam nasla dosta stvari za koje se nadam da ce mi pomoci u izlecenju od ove dosadne gljivice, pre svega mislim na nacin ishrane, na dijeti sam oko sedam dana i jako mi je tesko sto ne smem da jedem apsolutno nista slatko, pa sam htela da Vas pitam da li postoji neko voce osim limuna ili neka druga namirnica koju bi mogla konzumirati dok sam na dijeti? Poslednjih nekoliko meseci takodje mi se kosa dosta proredila, ne moze ni da se poredi sa nekadasnjom gustinom i bujnjoscu, pa me interesuje da li je to mozda uzrokovano povecanjem Kandide? I jos jedno pitanje, apetit mi se takodje poslednjih meseci jako smanjio, smrsala sam par kilograma, fakticki jedem na silu, pokusavala sam i da se ugojim pojacanom ishranom, ali nista, da li je i to mozda jedan od uzroka Kadndide???

  Odgovori
  • MakroB

   Kandida je manifestacija oslabljenog imuniteta tako da sve sto navodite (proredjena kosa, gubitak apetita, problemi sa sekretom… ) predstavljaju upravo rezultat njegovog poremecaja. Nisam sreo osobu koja je zdrava ali „samo“ ima nabujalu kandidu – uvek je u pitanju mnogo veca neravnoteza i globalni poremecaj koji valja sistemski resavati a ne samo parcijalno.
   Sto se ishrane tice – ona igra znacajnu ulogu i bojim se da cete na neko vreme morati da se rastanete od voca buduci da u ovoj situaciju samo pogorsava kandidu… Mozete probati da zelju za vocem zamenite sirovim povrcem – najcesce korenastim – ono sadrzi razlicitu vrstu secera u sebi u odnosu na voce i daje baznu reakciju u organizmu koja ne pogoduje razvoju gljivica.

   Odgovori
 12. mara

  Nisam imala neke vece simptome, osim cestog mokrenja i par kapi krvi, ginekolog mi je rekao da imam kandidu i to duze vreme.. Pila sam lekove i koristila sam vaginolete mesec dana ali nije nista pomoglo. Zanima me da li mogu kandidu izleciti samo dijetom, bez lekova? i da li je moguce da kandida izazove neplodnost jer je imam vec duze vreme?

  Odgovori
  • MakroB

   Odgovor na oba pitanja je da. Dobro prilagodjena ishrana (naravno i striktno postovanje) mogu potpuno vratiti pod kontrolu kandidu. A sto se neplodnosti tice – sama kandida utice putem vise faktora na mogucnost zaceca pa se njenim eliminisanjem i ovaj problem cesto resava.

   Odgovori
   • Dzenana

    Poštovanje! Kad sam danas otisla ginekologu, nakon par dana svrbeza u vagini, odmah mi je preporucio neopenatran, pa nakon toga papa test i kolposkopiju. Je li neopenatran dobar lijek?

    Odgovori
 13. duca

  Nakon mesec dana stroge dijete uz ulje divljeg origana, kapsule belog luka i probiotik forte, nalaz analize stolice na gljivice negetivan:)))) Jeee.
  Ali na jeziku se vidi golim okom, znaci tu je:))) Pa kako je to moguće?

  Odgovori
  • MakroB

   Da li ste sigurni da je u pitanju kandida? Razlicite naslage se pojavlju na jeziku (narocito ujutru) i mogu biti rezultat i loseg rada zeluca, zapaljenja sinusa i sl…

   Odgovori
 14. vasilije

  nije sala kandida…ja sa njom bitku vodim 7god!konkretno pojavila mi se na jeziku,eto prosle godine je nisam imao 6mes ali me neki virus uoci nove god zakacio i ona se povratila!6mes se nije pojavljivala verovatno jer sam drasticno izbacio secere!i mislim da je to sustinski vazno u borbi protiv ove uporne gljivice!!!inace sam probao skoro swe od ulja od divljeg origana,belog luka,srebrne vode,kurkume,sode bikarbon itd..jako sporo traje uklanjanje kandide sada zadnji put mesec dana tacno!posto znam koliko je uporna pribegao sam diflukanu za koji znam da je stetan ali sta cu!inace 25god imam problem sa debelim crevom zapravo bio sam na kolonoskopiji i imam hronicni kolitis,simptomi su tupa bol na levoj strani i posle toga retka stolica….od kako sam izbacio secere iz ishrane mogu da kazem da mi je i stolica bolja i da imam manje sa kolitisom…tako da sam ubedjen da moji simptomi na jeziku zabravo poticu u debelom crevu tacnije a da su se samo manifestovali na jeziku!!!!inace nisam siguran da postoji trajno resenje za kandidu pa da covek nastavi normalno da zivi i da ne strepi dali ce se ona pojaviti!!!!?

  Odgovori
  • MakroB

   Pa, pitanje je sta je za koga „normalan“ zivot. Svako od nas ima razlicite i predispozicije i okruzenje tako da je ono sto je za jednu osobu „normalan“ zivot za drugu prilicno rizicno ponasanje. Generalno, stvari treba meriti prema svojim mogucnostima. Sto se tice povezanosti digestivnog trakta – on pocinje od usta i ide do anusa – tako da poremecaj u jednom delu moze lako da se preslika duz celog trakta – tako i delimicna pojava kandide. Mislim da vam treba dobra dijeta koju treba striktno sprovoditi i da je, na zalost, to jedini izbor i mogucnost da vodite, kako kazete, normalan zivot.

   Odgovori
   • vasilije

    da,hvala na odgovoru!ali kako sam do 29god mogao da jedem sta sam hteo..ocigledno je da su se puno stvari promenile sto se tice mog organizma i da on trazi promenu sto se tice ishrane!pitanje je sta je to sto je pokrenulo kandidu i da li ona moze da se stavi ponovo u ravnotezu sa mojim organizmom?i da se hranim normalno…mislim da je dijeta za kandidu slicna dijabeticarima,nesmes slatko,nesmes hleba sa kvascem,mlecne proizvode i jos 300stvari i sta onda covek da jede?ja tragam za nacinom da kandidu vratim u normalnim kolonijama i da ne pravi ljudima probleme! ok slazem se sa dijetom za neko vreme ali zar je normalno da ljudi do kraja zivota treba da budu na dijeti?mora da postoji neko sredstvo ili lek koji ce je unistiti,odnosno dovesti je u red da ne divlja!!!?nadam se da cu ga pronaci jednoga dana…

    Odgovori
    • MakroB

     Pocecu od poslednje konstatacije: tragate za sredstvom koje ce unistiti kandidu. Vidite, to nije moguce – kandida je normalan stanovnik nasih creva i ona se ne moze unistiti – vec samo kontrolisati njen broj. Do god imate zdravu crevnu floru koja kontrolise kandidu – ona se nece previse razmnozavati i bice u okvirima optimalnim za organizam. Takodje, sam organizam tokom vremena se menja, stari i dolazi do znacajnih promena: ono sto smo mogli bez problema da jedemo u dvadesetim godinama postaje problematicnije u tridesetim da bi u cetrdesetim vec bili u situaciji da znacajno suzimo jelovnik. Jednostavno, to je prirodan proces i treba se prilagoditi njemu.
     Sledeca stvar koja je navedena a tice se dve stvari koje nisu uporedive: dijete za dijabetes i kandide. Dijabetes je uglavnom trajno stanje (mada dijabetes II moze znatno da se „popravi“ adekvatnom dijetom) a bujanje kandide je privremenog karaktera dok se organizam ne vrati u ravnotezu. Tako da i dijeta protiv kandide nije potrebna celog zivota vec dok se ponovo ne uspostavi balans.

     Odgovori
 15. vasa

  Sajt vam je za svaku pohvalu.
  Moj problem je sto vec godinama imam tegobe koje mnogo ukazuju na kandidu,problem sa probavom,po 4-5 dana nemam stolicu,nadimanje,hronicni prostatitis vec 20 god,cesto malo pecenja pri mokrenju, ujutru tamne boje slajm,cesto krvarenje iz desni,nosa-posebno kad sam prehladjen,blago asmaticne tegobe,svrab i crvenilo na unutrasnjim stranama butina,reumatske tegobe,upala oka-iridociklitis,upalu debelog creva-kolagen-kolitis, na kosmatom delu glave bubuljice-vec godinama i perutanje koze na tabanima, nervoza i depresija kao i slaba koncentracija i zaboravnost. Pre 3 godine zbog iridociklitisa sam uradio dosta ispitivanja,cak i stolicu na kandidu-negativna a ustanovljena mi je helikobakterija pa sam uzimao trojnu terapiju-pa nakon 6 meseci ponovo jer prvi put nije bilo uspeha. U isto vreme sam uzimao napitak od aloje-i kad sam bio pri kraju sa alojom meni je pozlilo-nesvestica i malaksalost da sam mislio da umirem.Posle vise konsultacija lekara ispalo je da je na nervnoj bazi i poceo sam sa bromazepamom i tritikom i eglonilom i popravilo se stanje,al sam nastavio sa ispitivanjem pa su mi pronasli kolagen-kolitis i poceo sam i salazopirin da uzimam i ranisan.Stanje se popravilo na neku podnosljivu meru i evo vec skoro 3 godine ista terapija,al tegobe se pomalo pojavljuju i dalje iako jako vodim racuna o ishrani,izbegavao sam i ranije neke namirnice jer su mi smetale,salame,sveza peciva,zacinjena hrana-kuvanje,masno,mlecni proizvodi,slatkisi-torte,sircei kiselo,alkoholpapreno i tako nekako guram svih ovih godina.Citajuci o kandidi posumnjao sam da je moguce jer dosta cesto-posebno kad sam prehladjen osetim u ustima-grlu slatkast ukus i kao da imam oblozen jezik-mada mi se cini ne beo kako pise al ni crvenkast.MOJE PITANJE JE NA KOJI NACIN BIH UTVRDIO NAJLAKSE DA LI IMAM POVISENU KANDIDU,JER TESKO MOGU IZ STOLICE-KAD IDEM U WC RETKO-BAS KAD TREBA NE MOGU.SVE MOJE TEGOBE SU U PODNOSLJIVIM DIMENZIJAMA SADA,MISLIM DA JE TO ZBOG REZIMA ZIVOTA I ISHRANE. JOS DA NAPOMENEM DA SAM RADIO PH DEBELOG CREVA 2 PUTA I NEGATIVAN JE NALAZ.TAKODJE MI JAKO SMETA PROMAJA, ZA REUMATSKE TEGOBE I OCI.I JOS DA KAZEM DA MOJ SADASNJI GASTROENTEROLOG NE PRIDAJE NIKAKVU PAZNJU HELIKOBAKTERIJI,I NISTA MI NIJE PREPORUCIO NAKON ONE DRUGE TROJNE TERAPIJE-KOJU MI JE PREPISAO DRUGI DOKTOR
  Izvinjavam se sto sam bio predugacak -NADAM SE DA CETE MI POMOCI SAVETOM—HVALA

  Odgovori
  • MakroB

   Problem koji opisujete čini mi se nije uzrokovan kandidom već je ona „kolataralno“ prisutna budući da je ceo organizam van ravnoteže. Po opisu koji ste dali najviše odgovara propustljivim crevima uz poremećaj rada želuca i bubrega. Eventualno (budući da je ovo tekst o kandidi pa da ne zamaramo čitaoce) – možete mi poslati email sa dodatnim informacijama: starost, zanimanje kao i naizraženije tegobe mada ne garantujem da je to sve – možda tražiti još neka pojašnjenja – pa da vam eventualno pošaljem neku konkrentnu preporuku za promenu ishrane i životnog stila na bolje.

   Odgovori
 16. Stefan

  Pozdrav!
  Posto vidim da ste ovde veoma azurni i brzo odgovarate na pitanja, imam i ja jedno, jer sam u nedoumici.

  Naime, problem je sledeci: imam svrab u predelu cmara i svrab sad desne strane od(oko) penisa…to bude pa prestane, pa opet nanovo, jak svrab, cak i kozu ogulim nekad(pored penisa), pa prestane. A takodje, imam i jednu malu crveno-rozikastu(kako kad) tackicu na desnoj strani ivice glave penisa, nekad je totalno neprimetna. To imam od neke svoje, nisam siguran, oko 13-14 godine, pritom, uvek sam vodio racuna o higijeni, gde u startu iskljucujem nedovoljnu higijenu. Bio sam sportista jako dugo. Sada imam 21 godinu. Malo me je sramota, pa nisam isao kod doktora. Imao sam problema i sa sinusima,i sa ocima, koje su zamagljivale pri fizickom naporu. Sad vise nemam tih problema. Malo imam problem sa zatvorom, kao i sa kilazom, koja nije strasna, mozda oko 3-7 kg viska,a trudim se da ne jedem puno, nekad cak 1 dnevno. Imam i jako veliku prisutnost peruti u kosi, kojeg nznm vise kako da se resim. Migrenu sam provalio, i imam je u zavisnosti od kolicine unosa tecnosti(vise tecnosti, bez bolova i obratno).Al me interesuje, ima li to veze sa kandidom, ili sa necim drugim sa cime ste vi upoznati, za to sto mi se dogodilo sa penisom i sa svrabom…? Preporuka, savet.
  Hvala, i saljem srdacan pozdrav!

  Odgovori
  • MakroB

   Stefane, razumem stidljivost mladog coveka, ali ipak je savet da posetis koznog lekara i potvrdis/odbacis sumnje vezane za kandidu tj. dobijes adekvatnu dijagnozu a sistem lecenja mozes posle sam da biras.
   Problemi sa ocima i sinusima, zamagljen vid – sve je to rezultat loseg rada jetre (pretpostavljam da si u medjuvremenu promenio nacin ishrane pa se to poboljsalo). Jedan obrok dnevno – nikako nije preporucljiv – pravis velike oscilacije secera a sa druge strane organizam ulazi u stanje redukovane potrosnje sto se manifestuje smanjenom potrosnjom energije. Veci uspeh ces imati redovnim uravnotezenim obrocima.
   Perut je obicno rezultat prevelikog unosa proteina mada moze da bude provociran i hemiskim agensima (zvuci anegdotski, ali samponi protiv peruti su u dosta slucajeva veliki „okidaci“ da se upravo perut pojavi).

   Odgovori
   • Stefan

    Resio sam problem sa zamagljenim vidom, posle cijeg prestanka me je glava uranisala, navodno jer sam bio u pubertetu, pa sam pre svakog fizickog(sportskog) napora trebao da pojedem nesto, sto nisam cinio pre toga… Sta predstavlja „redovan uravnotezen obrok“?(otprilike) Jer probao sam i da jedem 5 puta dnevno, po malo, al cinilo mi se da je mnogo, i samo me je jos vise frustriralo sto ne mogu da skinem koji kilogram, uprkos svakodnevnom celodnevnom kretanju(pokretu), i ponekom sportskom aktivnoscu.

    Isto, sto se tice peruti, sta mi preporucujete da koristim (iako moram da priznam da nisam koristio preparate tipa head&shoulders, bas zbog njihove jacine, i straha od pogorsanja), koje preparate i hranu?

    Hvala puno na odgovoru, i moram da pohvalim vas sajt, procitao sam skoro sve tekstove,samo tako nastavite! Nastavicu da Vas pratim.

    Odgovori
    • MakroB

     Uravnotežen obrok nije jednostavno odrediti bez dobrog poznavanja konstitucije i kondicije određene osobe kao i njenih dnevnih potreba. Uglavnom, svaki pojedinac može da ga pronađe sam po principu pokušaja i pogrešaka (naravno, ne uzimajući u obzir namirnice za koje u startu zna da mu neće biti od koristi: industrijski proizvedena hrana, različita gazirana i negazirana pića i slično). Dalje, uravnoteženi obrok se menja od sezone do sezone i zato je zgodno pratiti promene koje se odigravaju oko nas i prilagođavati im se… Za to je potrebno i poznavanje namirnica – koja kada stiže u našem okruženju… svakako da nije normalno recimo jesti sada svež paradajz i tikvice budući da su to namirnice leta. Dakle, nema lakog odgovora već dosta učenja i isprobavanja.
     Što se peruti tiče, danas se mogu nabaviti odlični prirodni bio šamponi – izuzetno blagi i prijatni za kosu i kožu glave. Potraži na FBu čini mi se da se mogu naći pod nazivom prirodni bio šamponi i sapuni. Mada, i perut dolazi od hrane koja se uzima tako da je svaki, pa i bio šampon, samo pomoćno sredstvo a pravo odstranjenje dolazi iznutra.

     Odgovori
 17. Nole

  Cesto se pominje domaci kefir u ishrani za bolji imunitet kao i dobar probiotik u borbi protiv kandide.Zamolio bih vas ako imate saznanja, da mi kazete gde mogu da nabavim, tj. kupim kefir zrnca za proizvodnju domaceg kefira?
  Hvala.

  Odgovori
  • MakroB

   Da, kefir je toliko specifična i korisna namirnica da je treba uključiti u ishranu bilo da postoji neki zdravstveni poremećaj ili ne (naravno, ne mislim na striktne makrobiotičare). Lično, imam dobro iskustvo sa naručivanjem od prodavca iz Beograda (email mu je tibetanskagljiva011@gmail.com a zrnca sveža, zdrava i ono što je bitno stižu veoma brzo u svežem mleku).

   Odgovori
 18. Tanja

  Da li moze da se pojavi koprivnjaca zbog kandide u crevima?

  Odgovori
  • MakroB

   Kandida je normalni stanovnik creva. Medjutim, kada „podivlja“ zbog narusene ravnoteze u crevima – moze da se „preseli“ i na druga mesta u organizmu. I, da, moguce je da telo reaguje na kandidu i koprivnjacom (mada su kozni problemi u najcescem slucaju vezani za aktivnost jetre tj. njenu „zaprljanost“)

   Odgovori
 19. radza

  E ovako ja sam imao Candidu pogotovo nakon bolnickog lijecenja upale pluca. Ja sam Candidu eliminisao sa Uljem od divljeg origana, malo na pocetku je gadno za konzumirati ali posle dva tri dana sve je ok. U uputstu sve fino pise.Probajte

  Odgovori
 20. boki

  I sta je sa mesom, koje sme, koje ne i u kom obliku, kuvano, grilovano?
  Izvinjavam se na gomili pitanja, ali dugo se mucim i mnogo bi mi znacilo da se otarasim ove napasti.
  Hvala

  Odgovori
  • MakroB

   Generalno, meso nema ugljene hidrate koji bi hranili kandidu pa bi moglo da se kaze da je dopusteno u ishrani. Ali, ono stvara i kiselost organizma pa je to losa strana (jer kisela sredina pomaze razvoj gljivica i bakterija) pa je kao zakljucak: da, mogu se jesti manje kolicine, najbolje grilovanog mesa sa velikom kolicinom sveze salate. Preradjevine je najbolje potpuno zaboraviti.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*