Gljivična infekcija Kandida (Candida albicans) – simptomi i lečenje prirodnim sredstvima

GLJIVIČNA INFEKCIJA KANDIDA: Kandida je parazitska gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima. Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to »prijateljska« gljivica koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva.

Dakle, Kandida nije bakterija već gljivica čija povećana prisutnost u organizmu  može značajno da utiče na kvalitet života i opšte psiho-fizičko stanje.

Gljivična infekcija Kandida - lecenje prirodnim sredstvima

Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, Kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona hvata korena na sluzokoži organa za varenje, oštećuje je i tako omogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi.

Nastavak je predvidljiv: gljivica se širi i gnezdi po našem telu i izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog (imunog) sistema našeg tela.

Simptomi kandide

Simptomi: U prvoj fazi mogu se zapaziti vrlo različiti simptomi od kojih su posebno česti sledeći: teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova (slično kao kod prevelikog razmnožavanja SIBO bakterija u tankom crevu); proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija i anksioznost, zamor letargija, migrena, i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija itd. Jedan od prvih znakova AIDS-a (side) je nekontrolisano razmnožavanje Kandide, što je indikacija da je odbrambeni mehanizam organizma oslabljen.

Gljivična infekcija Kandida i njeno širenje

Činioci koji omogućavaju širenje Kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji su:

 • Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one »prijateljske« koje kontrolišu Kandidu u crevima;
 • Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju;
 • Visok nivo šećera u telu i krvotoku;
 • Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom;
 • Svi drugi faktori koji slabe odbrambene (imune) funkcije. Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne (sindrom zamora posle virusne upale)… Drugi činioci koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično dejstvo teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezultat druge bolesti ili tekućeg alergijskog stanja.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljive; problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim posmatranjem simptomske slike (koja je prethodno opisana) i upoređivanjem prethodnih i sadašnjih obolenja može se sa priličnom sigurnošću reći da li postoji previše Kandide u organizmu ili ne.

Prirodno lečenje kandide

Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna obolenja ili su u toku virusne infekcije (herpes, Epstein-Barr sindrom, itd.) ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti Kandide.

Tretaman se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest pa i više meseci. U toku prvih nekoliko sedmica simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.

Gljivična infekcija Kandida i njeno tretiranje

Najbolji način da se gljivična infekcija kandida tretira je:

 • Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kom obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko sedmica treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjio nivo šećera;
 • Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibilizirano na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice;
 • Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Korisna je upotreba sledećih nutritiva:

 • Visoko potentnih acidophilus kultura u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu, kao i bifido faktor preporučuju se u dozama od četvrtine kašike jedanput (ukoliko je stanje teško dvaput) dnevno sa vodom između obroka;
 • Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno;
 • Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice;
 • Beli luk – i on ima jako antigljivično dejstvo i treba slobodno da bude korišćen u hrani ili uziman u kapsulama;
 • Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
 • Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu; dnevno treba uzimati najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno sa hranom;
 • Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da podstiče odbrambene funkcije.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrinima (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu Kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora.

478 Komentari

 1. Marija

  Postovani,imam dete od 10 godina. Za godinu dana imao je dva stomacna virusa(rota virus) zbog kojih smo bili u bolnici. Analiza stolice uredna,samo rota virus. Treci put je imao ogromnu temperaturu i dijareju koja je trajala 10 dana.Tada mu je u stolici pronadjena kandida(180 kolonija). Od tada je na dijeti. Odlicno je prihvatio,jede kokosovo ulje,beli luk,pije caj od origana.Da li dete uopste sme da pije caj od origana?Ribu jede tunjevinu i oslic(zivimo u malom mestu,ovde nema sveze ribe,nema ribarnica) Ujutru pije imunolak,uvece bulardi probiotik. Uveli smo i cink. Mene sada zanima da li treba menjati probiotike,npr na 10 dana? Uopste nema potrebu za slatkisima,ali je voce problem. Njemu jednostavno organizam trazi voce. Jede samo jabuku rendanu,jednom dnevno. Da li bi mogao jos neko voce osim jabuke i limuna? Meni jednostavno nije normalno da dete bude bez vitamina iz voca u periodu rasta. Imam nekoliko pitanja,nadam se da nije problem.Hvala unapred

  Odgovori
  • MakroB

   Poštovana Marija,

   Evo odgovora na Vaša pitanja:
   – Da, dete od 10 godina može da pije čaj origana (kod dece se može uvesti po potrebi već sa 3-4 godine). Naravno, neću naglašavati da čajevi i generalno namirnice pre svega za decu treba da budu iz izvora vrednih poverenja (pouzdan proizvođač).
   – Probiotike treba povremeno menjati i praviti pauze od 5-7 dana da bi se dala prilika organizmu da se lagano vrati u balans i uspostavi normalnu crevnu floru.
   – Jedna jabuka na dan može da bude problem – naime, kod dece i odraslih posle epizoda sa stomačnim virusima i kandide može da se razvije intolerancija na određene šećere koji mogu praviti probleme prilikom varenja (neprijatnost u stomaku, grčeve, nadimanje, dijareju, nadutost…). Razlog je što creva pojedinih osoba ne vare određene grupe namirnica (guglajte fodmap dijeta za više informacija) – i dolazi do preuzimanja više vode u crevima (pojednostavljeno.)
   Na listi FODMAP namirnica – jabuka prednjači. Bolje alternative su namirnice sa niskim sadržajem fodmapa: banane, pomorandže, grožđe…

   Inače, postoji određena fama kada je u pitanju voće i da bez njega nema pravilnog razvoja i rasta. Razmislite i sami: voće je bogato vitaminima ali i povrće je bogato vitaminima, voće ima dijetna vlakna ali i povrće ima dijetna vlakna… i? Praktično, vitamine i minerale moguće je bez problema dobijati iz redovne upotrebe različitog povrća – bez da se i jedna voćka konzumira.

   Stojim Vam na raspolaganju za eventualna dodatna pitanja!

   Dužan sam da dam i sledeću NAPOMENU: Ova komunikacija je na dobrovoljnoj bazi i ne sadrži medicinske informacije niti preporuke. Zdravsteno stanje Vašeg deteta najbolje poznaje njegov lekar, a ovo smatrajte kao prijateljsko ćaskanje i razmatranje različitih dodatnih opcija koja stoje na raspolaganju za poboljšanje zdravlja Vašeg sina.

   Odgovori
   • Marija

    Bas sam zbunjena… Prvo su nam rekli da dajemo detetu limun,pa nam je drugi lekar rekao da limun podstice kandidu… Dozvoljena pola banana povremeno.Da pijemo probiotike 3 meseca,dva razlicita dnevno(pre podne imunolak,uvece bulardi). I da ih menjamo….vise sam sludjena. Na kraju je jelovnik spao na kupus,brokoli,karfiol,paradajz,piletinu i ribu. Zivimo u malom mestu,od sveze ribe nema nista. Hleb smo kupili beskvasni. Od samo 4-5 povrcki tesko je kombinovati 3 obroka detetu koje ide u skolu,uci,trci… Od mlecnih proizvoda samo kefir,koji mu jednostavno ne prija. Grasak,boranija,pasulj,krompir,pirinac..sve je van opticaja vec mesec i po. Dete jede samo brokoli,kupus,karfiol,salatu paradajz…smrsao je 5 kg. Inace sve ostale analize su dobre.

    Odgovori
 2. Jelena D.

  Pozdrav svima.
  Par meseci u naletima imam sledece simptome: temperaturu od 37 do 37 sa 5, bol u glavi, mucnine, zamagljenost, umor… Imam kandidu u grlu. Uradicu i bris stolice… ALi me pre svega interesuje da li kandida to moze uzrokovati?

  Odgovori
  • Makrob

   Draga Jelena, neko vreme sam bio odsutan sa ovog sajta i nisam bio u prilici da odgovaram na pitanja. Da li se situacija promenila tj. poboljšala sa Vašim stanjem?

   Srdačno MakroB

   Odgovori
 3. Ica

  Pozdrav. Imam kandidu od prekomerne upotrebe antibiotika .imam je na jeziku i grlu. Dobila sam nystatin tablete i daktanol gel . Od kada pijem te tablete ja imam bolove u zelicu.mucninu;gubitak apetita i gadjenje na hranu ; a pre toga ih nisan imala sve je pocelo kada sam krrnula terapiju
  Dal da prrkinem sa gutanjem daktanola i lekova samo da ispirem usta sa tim ?

  Odgovori
  • Makrob

   Draga Ico, da li se kandida povukla a simptomi nestali? Odgovor kasni zbog mog odsustva sa ovog sajta.

   Srdačno MakroB

   Odgovori
 4. maja

  Cao svima, bila sam pre neki dan kod ginekologa uradila sam bris i u rezultatu kandida masa, a doktorka mi je prepisama vaginalete poygynex. E sad moram da cekam 3 dana da doktorka pogleda rezultate. Interesuje me da li je opasna kandida masa, sobzirom na to da se prvi put susrecem sa kandidom

  Odgovori
 5. Jovana

  Postovani, ovo pitanje nema veze sa kandidom,al ne znam vi tako ulivate poverenje i posvetite se svakom ko vam se obrati.. ja stvarno ne znam koga da pitam ,ako nadjete vremena bila bih vam zahvalna na odgovoru ,ako ne, razumem,jer nije vezano za ovu temu. Naime partner i ja smo oboje zarazeni hpv virusom. Zanima me da li mozemo da imamo odnos bez kondoma,jer svakako pijem pilule… on je uklonio bradavice,i ja sam ali mislim da mi se vratilo opet. Zanima me da li posto ja imam sad bradavice on ne,ako imamo odnos bez kondoma da li ja mogu njemu da prenesem te bradavice ili to nema veze jer svakako u sebi ima hpv virus i dalje?

  Odgovori
 6. Sabrina

  Postovani,mozda ce ovo da bude malo duze izlaganje,ali jako se brinem. Prva stvar koju sam primetila bilo je to da sam nakon ulaska u vodu na moru po telu svuda imala plihove po telu(kao koprivnjaca),nakon toga pojavio mi se sulj na analnom otvoru,da bi mi se zatim pojavila kandida na jeziku.. Interesuje me sta to moze da bude?? Nemam temperaturu,povracanje,proliv…. Hvala unapred

  Odgovori
  • MakroB

   Cao Sabrina,
   Kada se ovo tacko desavalo? Pricas o moru pa… da li je to bilo letos ili kada? U svakom slucaju ovo vise lici na pad imuniteta i posledicno problem sa alergijskim reakcijama.

   Odgovori
   • Sabrina

    Na moru mi se prvi put pojavila ta alergija,ali to mi se i sada pojavljuje na delovima tela koji su mi izlozeni na hladnoci…

    Odgovori
 7. Jovana

  Postovani,imala sam kondilome koji su mi uklonjeni pre nedelju dana. Da li postoji mogucnost da su oni izazvali vaginalnu kandidu koju sam vec imala zbog antibiotika,ali sada ih ne pijem. Nisam radila test na kandidu ,ali imam iste simptome kao i pre,tako da predpostavljam da je to. Takodje pijem pilule za kontracepciju (legravan) ,procitala sam ovde da i one izazivaju. Da li treba da prestanem sa njihovom upotrebom?

  Odgovori
  • Makrob

   Ne, kondilomi ne mogu izazvati vaginalnu infekciju ali su generalno indikator oslabljenog imuniteta – što samo po sebi treba da je pravac u kome treba delovati tj. raditi na podizanju imuniteta koji će pomoći i svođenju kandide na optimalan nivo.

   Što se tiče pilula za kontracepciju… to je osetljiva tema i prepustio bih odgovor Vašem ginekologu.

   Odgovori
 8. Sale

  pozdrav svima koliko vas ovde ima ☺ ..imam problem sa probadanjima u crevima zadnjih 3mes..jan.2015god.uridio sam korpolokturu tj.labar.nalaz na stolicu i izolovana mi je CANDIDA spacies..kao sto rekoh u zadnjih 3mes.imam probadanja u crevima koja su pracenja ucestalim gasovima a ponekad i mucninom al je to redje..radio sam i kolonoskopiju deb.creva i konst.je jedan manji polim od 2mm..koji je odstranjen i poslat na analizu(rez.tek ocekujem)..pa me ovom prilikom interesuje,dali ovaj moj problem ima veze sa tom candidom ili tim polipom!? Ako je u pitanju candida,savet od nekog ko zna kako je najbolje izleciti i dali je dobro piti sodu bik.i koliko se pije soda dugo a da ne steti drugim nekim organima..vel.hvala i pozdrav svima ☺????????????????????

  Odgovori
 9. aleksej

  Otkricu vam jednu prostu tajnu u vezi candide.
  Neki od vas je nece prihvatiti, i oni se nikada nece izleciti.
  Vecina takodje nece naci vezu izmedju candide i tajne koju cu obelodaniti, ali vrlo lako mogu proveriti povezanost.
  Da ne duzim:
  GLAVNI PROIZVODJAC I NAJJACI SARADNIK CANDIDE JE K O M F O R.

  toliko od mene.

  Odgovori
  • Stevan Brankov

   Sjajno bi bilo kada bi ste nasli malo vreme i malo blize pojasnili ovu povezanost. Hvala.

   Odgovori
 10. Ica

  Ja takodje imam problem,predrzavam se ishrane,ali u tolikoj velikoj je meri bila da su mi limfne zlezde odreagovale.. Sad mi je bolje,ali kandida je i dalje pristuna,od jula je sve krenulo. Da li mi je dovoljam caj pancic da uzmem ili nesto drugo?

  Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

 1. Antibiotik za bubuljice? Da ili ipak ne? | Ona portal - […] Kandida. Ovo stanje je posebno izraženo kod gojaznih i dijabetičara. Manje je verovatno da će se Kandida pojaviti kod…

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*