Gljivična infekcija Kandida (Candida albicans) – simptomi i lečenje prirodnim sredstvima

GLJIVIČNA INFEKCIJA KANDIDA: Kandida je parazitska gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima. Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to »prijateljska« gljivica koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva.

Dakle, Kandida nije bakterija već gljivica čija povećana prisutnost u organizmu  može značajno da utiče na kvalitet života i opšte psiho-fizičko stanje.

Gljivična infekcija Kandida - lecenje prirodnim sredstvima

Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, Kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona hvata korena na sluzokoži organa za varenje, oštećuje je i tako omogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi.

Nastavak je predvidljiv: gljivica se širi i gnezdi po našem telu i izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog (imunog) sistema našeg tela.

Simptomi kandide

Simptomi: U prvoj fazi mogu se zapaziti vrlo različiti simptomi od kojih su posebno česti sledeći: teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova (slično kao kod prevelikog razmnožavanja SIBO bakterija u tankom crevu); proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija i anksioznost, zamor letargija, migrena, i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija itd. Jedan od prvih znakova AIDS-a (side) je nekontrolisano razmnožavanje Kandide, što je indikacija da je odbrambeni mehanizam organizma oslabljen.

Gljivična infekcija Kandida i njeno širenje

Činioci koji omogućavaju širenje Kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji su:

 • Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one »prijateljske« koje kontrolišu Kandidu u crevima;
 • Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju;
 • Visok nivo šećera u telu i krvotoku;
 • Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom;
 • Svi drugi faktori koji slabe odbrambene (imune) funkcije. Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne (sindrom zamora posle virusne upale)… Drugi činioci koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično dejstvo teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezultat druge bolesti ili tekućeg alergijskog stanja.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljive; problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim posmatranjem simptomske slike (koja je prethodno opisana) i upoređivanjem prethodnih i sadašnjih obolenja može se sa priličnom sigurnošću reći da li postoji previše Kandide u organizmu ili ne.

Prirodno lečenje kandide

Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna obolenja ili su u toku virusne infekcije (herpes, Epstein-Barr sindrom, itd.) ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti Kandide.

Tretaman se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest pa i više meseci. U toku prvih nekoliko sedmica simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.

Gljivična infekcija Kandida i njeno tretiranje

Najbolji način da se gljivična infekcija kandida tretira je:

 • Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kom obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko sedmica treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjio nivo šećera;
 • Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibilizirano na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice;
 • Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Korisna je upotreba sledećih nutritiva:

 • Visoko potentnih acidophilus kultura u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu, kao i bifido faktor preporučuju se u dozama od četvrtine kašike jedanput (ukoliko je stanje teško dvaput) dnevno sa vodom između obroka;
 • Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno;
 • Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice;
 • Beli luk – i on ima jako antigljivično dejstvo i treba slobodno da bude korišćen u hrani ili uziman u kapsulama;
 • Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
 • Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu; dnevno treba uzimati najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno sa hranom;
 • Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da podstiče odbrambene funkcije.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrinima (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu Kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora.

478 Komentari

 1. Duska

  Takodje me zanima da li sme da se pije caj od brusnice? Jer sam sklona upalama besike tj bakterijama, imam fobiju vec od njih, ne zelim opet da zavrsim na antibioticima. Kao i sta preporucujete jos za jacane imuniteta? Mozda oligovit? Ili nesto drugo… Nadam se vasem odgovoru uskoro 🙂

  Odgovori
 2. Duška

  Zdravo. Prvo da vas pohvalim na dobrim savetima. Ovo je jedino mesto na koje sam naisla da ljudi imaju pozitivna iskustva sa lecenjima kandide, danima vec ceprkam po internetu, forumima… sve price su obeshrabljujuce i samo su me dovodile do jos vece depresije.
  Elem, vec izvesno vreme imam problema sa varenjem nekih namirnica (konkretno dinstani luk, paprika…), kao i naduvenost stomaka, gasovi… Radila sam test stolice i imam kandidu u velikom broju. doktor mi je prepisao nistatin tablete uz korigovanu ishranu, ali znate vec kakvi su doktori „manje secera i testa…, nista striktno…“. Posto su praznici bili tada nisam se pridrzavala ishrane ali sam terapiju lekova popila do kraja, naravno rezultat s enije popravio jer sam krkala svega za praznike. Medjutim desilo se da sam imala i biohemisku trudnocu proslog meseca, to me je bacilo u jos vecu depresiju jer pokusavam da zatrudnim vec vise od godinu dana. Doktori kazu da kandida ne moze biti uzrok tome, pomislila sam da je mozda od lekova jer sam imala i upalu besike pa sam bila na antibioticima. Kandidu sam isto dobila od antibiotika jer sam pre godinu dana imala jaku upalu, bakterija eserihija, i bila sam na jakim antibioticima i inekcijama, to me je dotuklo.
  Sada sam 7 dan na antikandida dijeti, izbacila sam slatko, hleb pravim sama od integralnog brasna, razenog, heljdinog… bez kvasca, od voca jedem ponekad kivi, kiselu jabuku, limun i ponekad grejfrut, jer bez voca ne mogu a krva slika mi je losa pa su mi rekli da jedem dosta voca. Takodje pijem probiotski jogurt i balans kefir, ali koliko vidim vi to ne savetujete, ali ne znam kako se pravi domaci kefir, gde da nabavim sastojke za njega… 🙁
  Pijem origanovo ulje 3 puta na dan, kapsule belog luka, propolis za jacanje imunog sistema jer mi je jako slab, i bobice aronije.
  Zanima me da li smem aroniju da jedem (ne znam da li ona sadrzi fruktozu ili neki nedozvoljen secer)?
  Takodje me zanima da li sme da se jede maslac? Mama mi kupuje na pijaci.
  I najvaznije, da li kandida moze da utice na plod?
  u velikoj sam dilemi jer nam je ginekolog rekao da pokusamo i ovaj mesec da je veca verovatnoca da cu ostati trudna posle biohemiske trudnoce, ali se ja plasim da kandida ne nasteti plodu, takodje sam procitala da ova dijeta nije pogodna za trudnice zbog manjka ugljenih hidrata, od sutra planiram da ubacim i nistatin za koji su rekli da ne steti trudnicama.
  Izvnite na ovako opsirnom tekstu, imam jako puno pitanja i nedoumica, dugo vec zelim bebu i ova kandida mi sad pravi veliki problem, zelela bih sto pre da je se resim.

  Odgovori
 3. Milena

  Planiram da pocnem sa ovom ishranom zbog velikog prisustva candide, samo me zanima da li smijem piti kombuhu obzirom da je i to gljiva i da se sprema sa dosta bijelog secere?
  Pozdrav i hvala

  Odgovori
 4. Janko

  Pre otprlike 6 meseci počelo mi je zujanje u ušima. Pošto sam imao problema sa pritiskom, mislio sam da je to uzrok. U početku sam nesvesno sam sebi dizao pritisak misleći da je on uzrok. Tako da sam nekako bio u začaranom krugu. Medjutim, posle izvesnog vremena moj gastroenterolog (koji mi je izlečio helikobakteriju) mi je dao uradim analizu stolice na kandidu i bila je pozitivna. Počeo sam sa dijetom i terapijom koja je uključila Nistatin. Posle prve terapije koja je bila neuspešna, sledila je i druga sa drugom dozom Nistatina (takodje neuspešna). Sada sam na trećoj koja uključuje novu dozu Nistatina. Moram priznati da sem zujanja u ušima(tinitus) koje me i dalje muči, imam česte promene raspoloženja, lošu koncetraciju, problem sa čestim mokrenjem, nadimanje stomaka, stalno stvaranje sekreta u zadnjem delu ždrela koje izaziva nagon na povraćanje, malu neravnotežu prilikom hoda. Moja doktorica kaže da ovi simptomi nisu izazvani kandidom, pa čak da je možda i ne lečim (naravno i da ne čitam svašta na netu). Šta vi mislite o ovome i koji su siptomi zaista posledica kandide? Pored ovoga u zadnje vreme imam problema sa snom tj. lako zaspim ali kada se probudim teško mi je da ponovo zaspim. Kada je u pitanu dijeta sprovodim je i jedino što bih pitao da li hleb sa intergralnim brasnom i kvascem može biti problem (koristim pekač za hleb). Da li neko ima tablicu koja sadrži šta se sme i šta se ne sme jesti, pošto to doktorica ne može da mi da? Inače od dijete dobio sam idealan pritisak, tako da ima i lepih stvari. Konačno sam objasnio sebi da zujanje nije od pritiska.

  Odgovori
  • MakroB

   Ne bih rekao da je glavni „krivac“ kandida vec je ona uzgredna pojava a pravi uzrok je nesto drugo. Javite se na kontat email da ne pravimo ovde sum buduci da je fokus na kandidi.

   Odgovori
   • Nole

    Janko,imao sam slicnu tegobu.Zbog Kandide sam posecivao razne specijaliste i saznao da imam problem i sa prostatom.Dakle,prvo kod urologa i po terapiju ali oprezno sa jakim lekovima(antibioticima) koji ce ti urolog prepisati da pijes desetak dana ako imas simptome Kandide.Mozda bi trebalo da nastavis uz te lekove nistatin mada urolog treba da trazi proveri Krvnu sliku sa PSA,mokrac i stolicu.Pzdrav!

    Odgovori
 5. Sanja

  Postovani,
  svaka cast na stranici,veoma je korisna !:)
  Kandida mi je otkrivena na PAPA testu,dobila sam rezultat testa na kom pise PAPA:NILM infl.Candidom,doktorka na ginekologiji mi je rekla da to nije nista jer se bris pokazao kao dobar ,cak mi nije ni objasnila sta na papa testu pisei zasto nema grupe…Imam problema sa naduvavanjem stomaka i bolovima u predelu stomaka i pluca,koprivnjacu koja je povezana sa osetljivim nervnim zavrsecima na kozi i vec desetak godina sam na terapiji Atarax-om,ne mogu bez njega,na zalost…
  Pocela sam sa dijetom,imate li jos neki savet za mene?
  Unapred hvala!

  Odgovori
  • MakroB

   Po svemu sto opisujete Vi ste dobar kandidat za monodijetu. Da li vec postujete takav dijetni program? Deset godina imati koprivnjacu nije kratak period… Cini se da ste konstanto izlozeni necemu sto Vas provocira (ili ga unosite hranom).

   Odgovori
   • Sanja

    Nikako da otkrijem sta me provocira 🙂 sutra cu odraditi i sve ostale briseve na kandidu,pridrzavam se ove ishrane sa sajta i u roku od dva dana osetila sam olaksanje u stomaku,osecam se lakse ,jedino sto cesce mislim na kolace i nesto slatko 🙂
    sutra mi stize i origanovo ulje i gljivice za kefir,interesuje me i sta vi mislite o sodi bikarboni bez aluminijuma i Tonus hlebu?
    Pozdrav!

    Odgovori
 6. Nikola

  imam 50akolonija kandide zasad pijem kapsule emanera sta dalje ista u ishranu smem asta ne smem da ubacim

  Odgovori
  • MakroB

   Nikola, u gornjem tekstu mozete videti preporuke sto se ishrane tice. Naravno, ne drzite se slepo svih preporuka nego pratite stanje i ravnajte se prema njemu. Osnovno je izbacivanje slatkisa, industrijski proizvedene hrane, alkoholnih pica (narocito fermentisanih) kao i pojedine vrste slatkog voca.

   Odgovori
 7. Dijana

  Poštovani, kao prvo želim da pohvalim stranicu, jer je vrlo korisna i edukativna. Svaka čast na Vašoj posvećenosti nama koji muku mučimo sa kandidom. Meni je dijagnosticirana vaginalna, crijevna i kandida u ustima i sinusima. Već 3 sedmice se pridržavam stroge dijete koju sam našla na jednom nutricionističkom sajtu. Ova dijeta isključuje apsolutno sve žitarice, svo voće izuzev limuna, sve mliječne proizvode osim domaćeg kefira koji spravljam (i to odstajao 2 dana), svo korjenasto povrće – dakle samo nadzemno, a dozvoljava sve vrste mesa, čak štaviše preporučuje što masnije meso i svakodnevno temeljac od kostiju.
  Ubacila sam svakodnevno ulje origana, ulje crnog maka, kokosovo ulje, laneno ulje, indijski trputac, neki prirodni lijek – kandida eliminator, dosta bijelog luka i kiselog kupusa.
  Kod Vas sam primjetila određene razlike, tj, dopuštanje pojedinih integralnih žitarica što me zaintrigiralo. Moje pitanje glasi – da li pored ovih ulja i dijetalne prehrane, ima potrebe da uključujem dodatne probiotike ili vitamine? Smršala sam otprilike 4 kg u nekih 9 dana, pa ne znam da li mi ovaj način prehrane dodatno oslabljuje ionako oslabljen imunitet? Hvala unaprijed.

  Odgovori
  • MakroB

   Po opisu pretpostavljam da ste na LCHF antikandida dijeti. Buduci da nisam neki preterani zagovornik takve ishrane (ne pitajte me zasto buduci da ima mnogo toga da razmatra) – ne mogu Vam preporuciti kako da se ponasate na doticnoj dijeti niti koje probiotike/vitamine da koristite.

   Odgovori
   • Dijana

    Hvala Vam na brzom odgovoru. Da, u pitanju je LCHF ac dijeta, koju mi je spomenula doktorica da pronađem na internetu. Moj problem je i taj što pored kandide, od djetinjstva muku mučim sa psorijazom, koja se srećom pojavi samo na tjemenu. Više ne znam ni sama šta da primjenjujem. Danima pokušavam naći adekvatne odgovore, ali što više čitam , više sam zbunjena. Očito je da prije svega moram raditi na imunitetu, a bojim se da sam se u svim informacijama sa neta, potpuno izgubila. Svaka pomoć mi je dobrodošla.

    Odgovori
     • Dijana

      Rečeno – učinjeno. Unaprijed zahvalna na svakom savjetu jer sam više očajna…

 8. Milan

  Zanima me sta mi mozete reci o japanskom vodenom kefiru?
  Da li ga je neko koristio,i ima li on efekta u suzbijanju kandide?
  Hvala.

  Odgovori
  • MakroB

   Sjajan napitak za podizanje imuniteta i, posredno, za suzbijanje kandide. Vredi probati.

   Odgovori
 9. maler

  postovani,u proteklih nekoliko nedelja pojavili su mi se problemi sa gasovi sto pre nije bio slucaj i takodje sam prometio osip po vrhu polnog organa tj penisa,prvo su to bili sitniji plikovi koji su svrbeli a sad su crvene sitne tackice,to traje vec par nedelja pa me to zabrinulo,da li imate predstavu sta bi to moglo biti i kako to izleciti prirodnim putem i da li je previse opasno

  Odgovori
  • MakroB

   posetite lekara koji ce dati dijagnozu a posle mozemo pricati o prirodnom nacinu lecenja.

   Odgovori
 10. Boba

  ja imam kandidu na noktima, da li to znaci da je imam i u organizumu

  Odgovori
  • MakroB

   da…svi imamo kandidu ali ona je stanovnik creva i tu bi kod zdrave osobe trebala i da ostane

   Odgovori
 11. Jovana

  Cao, sve pohvale za sajt! Interesuj me da li se kandida prenosi i kako?

  Odgovori
  • MakroB

   Kandida je stanovnik creva i prisutna je kod svakoga od nas. Kada se iz nekog razloga prosiri, moze se preneti i drugoj osobi – a daleko najcesce je putem polnog odnosa.

   Odgovori
 12. slavisa

  Iz navike pijem dosta zelenog caja (1-2 litra dnevno), jeli to dobro ili lose za kandidu sa kojom imam problema?

  Odgovori
  • MakroB

   Mislim da pijete previse caja… Tri solje dnevno su dovoljne. Ukoliko ga sladite – svakako nije dobro za vas a jeste za razvoj kandide.

   Odgovori
   • Slavisa

    Razumeo sam, hvala, caj pijem bez secera sa limunom.

    Odgovori
 13. Tamara

  Cao svima, htela sam da pitam za savet lecenja kandide i eserihije u isto vreme..Kandidu imam godinam i znam da sam delom zbog ishrane zasluzna sto je imam, medjutim nijei nasno kako se eserihija pojavila. Za 6 meseci vec drugi put? Pijem ubin caj i dosta tecnosti bez secera narovno. Medjutim ne znam kako da lecim obe stvari istovremeno?
  Uzasno je tesko, zaista..

  Odgovori
  • MakroB

   Oba problema mogu se resiti slicnom dijetom… prakticno organizam je previse kiseo i treba ga alkalizovati. Kontrolisanjem kandide i eserihija ce se smiriti.

   Odgovori
 14. Jasmin

  Pozdrav svima. Posle pola godine lecenja od kandide, konacno su rezultati negativni.. Nemam vise nikakvih simptoma, polako pocinjem da vracam neke namirnice u ishrani.. Svima koji pate od ove napasti, hteo bih da porucim da budu uporni, i da ako su mogucnosti posete Centar za Alergije, koji se nalazi u Zemunu. Tu cete otkriti, na koje namirnice vam je organizam intolerantan, i sta sve trebate izbaciti iz ishrane. Medjutim, iako su mi sada rezultati dobri, u poslednjih nekoliko dana mi se u jutarnjem ispljuvku javljaju male kolicine krvi, i to uglavnom kada se bas iskasljem. Moram priznati da sam malo zabrinut.Da napomenem da sam imao kandidu i u grlu, i da mi je grlo i dalje malo crveno,ali da ne osecam nikakvu bol ili peckanje. Interesuje me, da li je to mozda od pucanja kapilara, i sta bih mogao da pijem (osim antibiotika) da bih to promenio. Hvala unapred….

  Odgovori
  • MakroB

   Jasmine, kakva je sada situacija buduci da sam prevideo ovo pitanje i da bi odgvor kasnio citavih mesec dana?

   Odgovori
   • Jasmin

    Pre 10 dana sam bio na finalnoj kontroli u CEO, nema vise kandide po treci put. Poceo sam manje vise da jedem sve namirnice, ali i dalje se trudim da uglavnom jedem crni hleb i dalje. Sto se tice te krvi ili sukrvice, kao i crvenog grla, povremeno se javlja, uglavnom je to ujutru.. Inace da napomenem, da sam ranije imao i krvarenje desni, kao i da mi je i jedan zub ranije pravio probleme. Znam da se sluzokoza jezika i grla veoma tesko obnavlja, i da je mozda i to problem sa crvenim grlom. Sta mi mozete preporuciti u vezi sa ovim, napominjem da inace se sada sasvim dobro osecam, svakodnevno pijem cedjeni sok od sargarepe i narandze, cak sam i nekoliko kockica cokolade i nekoliko kolaca probao, i nisam imao nikakvih problema. Hvala unapred na savetima…

    Odgovori
 15. vlada

  zanima me da li kandida moze da izazove opadanje kose,nadutost stomaka i probleme sa besikom(cesto mokrenje i curenje nakon mokrenja) ? pri tom imam i probleme sa cestim upalama grla i nosa. Pre mesec dana sam radio briseve koji su pokazali da u grlu imam kandidu a u nosu bakteriju stafilokoku . Rekao sam doktorki da imam problema sa gljivicama i da sam cesto dobijao pecate po telu a ona mi je ipak dala palitrex za te bakterije :/ napomenuo bih da kada sam prvi put radio briseve grla,mokrace i uretre na bakterije i gljivice u nekoj privatnoj klinici i svi su bili negativni… mislim da mi je kandida prisutna jos negde osim u grlu ali ne znam gde i da li je samo gore navedena dijeta dovoljna za izlecenje. hvala pozdrav

  Odgovori
  • MakroB

   Kratak odgovor: Da, svakako probajte da promenite način ishrane i pređite na antiakandida dijetu. Svi simptomi koje opisujete ukazuju da ste previše „kiseli“ tj. da hrana koju uzimate stvara previše kiselog otpada koji je pogodan za razvoj gljivica i bakterija.

   Odgovori
 16. Heli

  Sta ja da radim sa tom dietom kad imam samo 43 kg? Prosto je nemoguce da covek sa tom kilazom se hrani samo time….pritom redovan sam student, ne mogu od 8h do 16,17h da izdrzim na tim zitaricama i supicama?

  Odgovori
  • MakroB

   Heli, buduci da ste unapred doneli zakljucak da je nemoguce – mislim da je svaki komentar suvisan. Mi biramo sta je „moguće“ a šta „nemoguće“ i to je lični izbor koji poštujem.

   Odgovori
 17. Heli

  Jedno pitanje, radila sam bris jezika i grla i gde je Antibiogram pise Candida spp. (to je kod brisa jezika) a kod prisa grla, gde se nalazi isto Antibiogram pise Candida spp. U MALOM BROJU. Molim Vas da mi objasnite sta ovo znaci i da li je opasno? Hvala unapred!

  Odgovori
 18. Боња

  Заборавих да вас замолим за још нешто, пошто углавном, у својим одговорима, наглашавате да треба консултовати лекара. Мени би нпр. веома помогло када би ми рекли ком лекару да се обратим и које анализе да тражим, јер нам је здравство такво да прво морате да „завршите медицину“ преко интернета да би искамчили неки упут. А тек чекања на специјалистички преглед и разноразне „анализе“..Част изузецима. С обзиром на моје тегобе интересује ме и да ли би оваква нека дијета могла да се спроводи и само превентивно? + да ли је „ширење“ кандиде углавном „локализовано“ (неко има на језику, неко у цревима, неко на гениталијама и сл.) или она може да се прошири свуда? Баш удавих..;)

  Odgovori
 19. Боња

  Ја имам којекаквих здравствених тегоба: дугогодишњи сам епилептичар, а од летос су ми констатовани полицистични јајници и раница на грлићу материце, папа ми је, наводно, ок, а сад ево и имам упалу грлића материце (највероватније, пошто је код моје др све углавном офрље и без објашњења, а још увек чекам резултате на хламидију, микоплазму и уреаплазму). Менструацију сам успела да регулишем, за само месец дана, уз помоћ чаја од мешавине вирка и хајдучке траве. Осим тога, имала сам летос (август, септембар) проблема с гљивичном инфекцијом десног стопала (углавном око прстију) и екцемом на шакама који се, рецимо, замирио. Контам да су све то последице наглог пада имунитета и константног стреса. Интересује ме, конкретно, да ли је жеља за слатким један од симптома кандиде? Иначе, шећер ми ок, барем је био у октобру. Унапред хвала.

  Odgovori
  • MakroB

   Policistični jajnici ukazuju na problem sa pankreasom. I sve druge stvari koje spominjete ukazuju na yin poremećaj. Bilo bi Vam veoma korisno da držite dijetu sa akcentom na namirnicama iz jang spektra ali uzimajući u obzir da verovatno koristite i neki antiepileptik – dijeta bi morala biti „skrojena“ po vašoj meri.

   Odgovori
 20. Dubravka

  Da li u toku dijete protiv kandide sme da se pije cikorija kao zamena za kafu ili kafa bez kofeina? Takodje sta mislite o kandida miksu (homeopatski preparat) u lecenju kandide i da li se pri koriscenju tog preparata treba pridrzavati dijete ili ne jer mi je apotekarka rekla da izbegavam samo mlecne proizvode?A3HW

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*