Krilce slepog miša i još ponešto…

Dobro je znano da je krilce slepog miša obavezni sastojak (gotovo) svih magućih napitaka i da kao takvo ima svoj viševekovni „staž“.

Malo je međutim poznato da se nekim (za današnje prilike) neuobičajenim prirodnim sredstvima/metodama može održavati dobra vitalnost i lečiti određeni zdravstveni poremećaji.

Ova sredstva/metode su iz arsenala tradicionalne medicine raznih podneblja, sigurna su i pouzdana ali je naš savet da ih ipak ne korisitite bez konsultacija sa iskusnim naturopatom.

Pođimo prvo od recepata čiji su sastojci nama dobro poznate namirnice:

Riđuvelak – da dugo ostanete mladi

Da biste napravili riđuvelak potrebna vam je tegla, zapremine 1 litar, parče gaze i gumica za povezivanje. Uzmite šolju pšenice (mekše vrste su bolje), dobro je operite i stavite u teglu. Sipajte tri šolje vode, stavite gazu preko otvora, povežite gumicom i ostavite da stoji 48 sati. Nakon toga odlijte tečnostu u prikladan sud (flaše tamne boje). Dobijena tečnost se zove riđuvelak i nastala je fermentacijom pšenice u vodi. Riđuvelak je izuzetno bogat vitaminima. Možete ga piti umesto vode i koristiti za pripremanje jela koja se ne kuvaju. Može da stoji dva do tri dana u frižideru.

Napomena: Kada prvi put odlijete riđuvelak, u teglu sa nabubrelom pšenicom možete ponovo sipati tri šolje vode, staviti gazu preko i ostaviti da se fermentiše, ali ovoga puta 24 sata. Ponovo ocedite dobijeni riđuvelak – ponovite ceo proces fermentacije još jednom, a nakon toga zrna pšenice bacite.

Ako vam se ukus ovog napitka ne dopada (podseća na razblaženu bozu), možete dodati malo meda i limuna i napraviti limunadu.

Pošto će vam riđuvelak pomoći da dugo ostanete mladi telom i duhom, evo još jednog recepta koji je „preživeo“ vekove i koji se u neizmenjenom obliku koristi i danas u cilju nege kože:

Ružina vodica

U litar kišnice ili prokuvane vode staviti 50 grama latica majskih ruža. Čim voda proključa sud se skloni sa štednjaka, sačeka se da se ohladi pa se tečnost procedi.

Ovo je odličan losion za suvu i normalnu kožu , dok se za masnu mora dodati malo alkohola.

Ružinoj vodici se takođe može dodati i malo ruzmarinove vodice, limunovog soka i soka od krastavca čime se poboljšava efekat čišćenja kože.

A da bi vam i kosa ostala u mladalačkim godinama, evo jednostavne i praktične vežbe koja će vas lišiti potrebe za farbanjem:

Odlaganje nastanka sedih vlasi i opadanja kose

Čim primetite prvu sedu vlas, počnite da trljate nokte leve ruke o nokte desne ruke, tako što ćete prste postaviti u polusavijeni položaj i tako postavljene trljati jedne uz druge, gore-dole. Vežbu treba ponavaljati dva puta dnevno po pet minuta.

Ista ova vežba je korisna za osobe koje imaju problem sa opadanjem kose – naročito žene. U tom sluičaju za bolje rezultate vežbu treba ponavljati dva puta dnevno (najbolje ujutro i uveče) od deset do petnaest minuta.

Ukoliko vam se dogodila neka nezgoda pa ste se posekli/opekli i postoji opasnost da vam ostane ožiljak – bez brige jer tu je:

Pepeo od jajeta

Ugljenisati presno jaje, tj. zagrejati ga u tiganju za prženje, bez ulja ili maslaca, i u početku mešati. Grejte jaje sve dok ne dobijete crn pepeo (ugljenišite celo jaje). Taj pepeo je veoma dobar za lečenje ožiljaka izazvanih posekotinom ili opekotinom. Nanesite prah spolja, nekoliko dana za redom i ožiljak će izuzetno dobro srasti!

San nas odmara i osvežava… ali šta raditi u onim noćima kada jednostavno neće da dođe?

Crni luk – Sredstvo za uspavljivanje

Kuvan crni luk je veoma dobar za smirivanje nervnog sistema kod nervoze i razdražljivosti. Ali sveži crni luk, na jednostavan način pripremljen, koristi se kao sredstvo za nesanicu! Iseckajte pola glavice crnog luka na krupnije komade i zavijte u maramicu ili pamučnu krpu i stavite ispod jastuka. To će vam pomoći da brzo zaspite bez potrebe za bilo kakvim hemijskim sredstvima za uspavljivanje!

Postoji mnogo tradicionalnih lekova za lečenje anemije: od upotrebe namirnica koje sadrže dosta gvožđa do

„Gvozdene“ jabuke

Uzeti jednu jabuku srednje veličine, nekoliko zarđalih eksera i… već imate sve potrebne namirnice za recept koji će „obogatiti“ vašu krvnu sliku gvožđem. Ekseri se prokuvaju par minuta u ključaloj vodi, a zatim zabiju u jabuku. Posle par sati se izvade, a jabuka pojede.

Gornji recept potiče iz Srednje Evrope a kako se malokrvnost (a i neke druge bolesti leče u Indiji upotrebom različitih metala) možemo videti iz sledećeg recepta:

„Metalna“ Voda

Za lečenje se koriste bakar, srebro, zlato i gvožđe, a napitak se priprema na sledeći način:

  • „Bakarna“ voda: Staviti 60 grama čistog bakra, ili 6 do 8 bakarnih novčića u 4 čaše vode. Tako pripremljena voda je korisna za visok krvni pritisak, artritis.
  • „Srebrna“ voda: Stavite 30 do 60 grama srebra, ili novčića od čistog srebra u 4 čaše vode. Ovaj napitak je koristan kod poremćaja digestivnog sistema i urinarnog trakta.
  • „Zlatna“ voda: Stavite 15 do 30 grama zlata ili novčiće ili nakit od dvadesetdvokaratnog zlata u 4 čaše vode. Tako pripremljena voda je korisna kod poremećaja rada srca, pluća i mozga. Koristi se i kao tonik za ceo organizam.
  • „Gvozdena“ voda: Stavite 60 grama komadića nezarđalog gvožđa u 4 čaše vode. Tako pripremljena voda je korisna u slučajevima anemije.

Napomena: Svaki od ovih metala mora biti potpuno čist, bez prašine ili drugih nečistoća.

Vodu u koju ste stavili određeni metal kuvajte toliko dugo dok ne ispari 1/4 vode koju ste sipali na početku. Skuvanu tečnost procedite vodu kroz gazu i čuvajte u termosu, ako je moguće. Najbolje je da ovu vodu pijete toplu, ujutro, na prazan stomak.

Kada pijete vodu pripremljenu sa bilo kojim od ovih metala, izbegavajte da jedete kiselu hranu (limun, kisele salate, sirće…)

***

I za kraj evo par egzotičnih recepata koje ne preporučujemo da probate, ali za koje pouzdano znamo da se i dan-danas koriste u dalekoistočnim zemljama u tradicionalnoj medicini:

Zelena žaba

Mala zelena žaba, koju nazivaju još i „kišna žaba“, koristi se na nekoliko načina u svrhu lečenja.

Površina te žabe je pokrivena lepljivom tečnosti. Ta tečnost, naneta na ljudsku kožu, može da zaceli promrzline.
Kada se žabe osuše, od tri ili četiri takve žabe može se skuvati čaj. Pouzdano je utvrđeno da je taj čaj efikasan u lečenju gonoreje i astme.

Kišna glista

Od suve kišne gliste kuva se čaj koji pomaže u sledećim situacijama:

  • Visoka temperatura – naročito kod prehlada kao i kod infekcije očiju i gluvoće.
  • Takođe se koristi kao diuretik, da izazove mokrenje.

Pa ko voli nek’ izvoli…

 

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*