Meditacija

Osnovne meditacije

Svakoga dana suočavamo se sa različitim izazovima, poteškoćama, razočarenjima… U takvim trenucima od velike koristi nam je meditacija i ona može obnoviti smer i harmoniju naših života.

Postoje dva osnovna tipa meditacije:

  1. jang meditacija koja stabilizuje um i telo prema centru Zemlje i
  2. jin meditacija koja nas „podiže“ prema svetu finih vibracija i spiritualnom svetu.

Prvi tip meditacije puni nas energijom tako da postajemo nepokretni kao planina ili stena. Samosvest nam se povećava i duh postaje sve jači. Za jang meditaciju disanje se kreće prema donjem delu stomaka (vidi sliku), zatim za trenutak zadrži a zatim polako izdahne. Praktikuje se desetak minuta, a senzacije koje se mogu osetiti već posle par minuta su zagrevanje čitavog tela i prijatno opuštanje. Ova meditacija je pogodna za sve koji imaju problema sa tugom, depresijom, strahom a pomaže i za povećanje volje i odlučnosti. Za početak (prvih mesec – dva dana) dovoljno je praktikovati dva puta dnevno po 10 – 15 minuta.

Drugi tip meditacije otvara telo i um i pogodan je za iskusnije praktikante bez psihičkih/fizičkih problema. Jin meditaca se izvodi fokusiranjem na energetski centar između obrva a ruke su opuštene pored tela sa otvorenim i okrenutim dlanovima prema gore. Udah je naglašeniji od izdaha. Telo počinje lagano da se hladi, ruke postaju suvlje, a metabolizam usporava. Praktikovanje ove meditacije preporučuje se uz iskusnog učitelja.

0 komentara

Povratna veza/Povratni ping

  1. Šta je makrobiotika - Istorijske osnovne makrobiotike - […] rutine koje doprinose i boljem fizičkom ali i psihičkom zdravlju (recimo do-in vežbe, meditaciju, i sl.) jer cilj joj…

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*