Složeni ugljeni hidrati i očuvanje zdravlja

Ne volim naslove na web portalima tipa: Naučnici u čudu, šokirani… Lekari u panici, kriju od vas… Sve mi to miriše na jeftinu propagandu i „uvaljivanje“ nekog čudesnog preparata koji će rešiti sve vaše muke sa: zdravljem, težinom, novcem, ljubavlju… ma samo recite šta je potrebno i biće sređeno za pristojnu svotu novca.

Ipak, danas me je prijatno iznenadio članak:

NAUČNICI U ŠOKU: Pronašli smo najzdravije ljude na planeti, ovo je NJIHOVA TAJNA – (blic.rs preneo pisanje Jutarnjeg lista – koji je opet preneo članak BBC-a). Jeste da je naslov bombastičan – budući da original glasi: ‘Healthiest hearts in the world’ found (http://www.bbc.com/news/health-39292389) ali mislim da je itekako vredan čitanja jer u velikom procentu potvrđuje ispravnost makrobiotičkog stila ishrane i aktivnog života. Ali, ocenu donesite sami:

Narod koji ima najzdravija srca na svetu

Narod Tsimane koji živi u šumama Bolivije ima najzdravija srca na svetu, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u britanskom medicinskom časopisu „Lanset“. Gotovo nijedan član tog naroda nema zapušene arterije, čak ni u dubokoj starosti, piše Bi-Bi-Si.

 bolivijski-indijanci-sa-najzdrvijim-srcima

„Stvarno su čudesni, a njihova ishrana i način života radikalno su drugačiji“, tvrde naučnici. „Doduše, ostatak sveta teško može da živi poput ovih lovaca-sakupljača, međutim iz njihove egzistencije može dosta toga da se nauči“

Tsimane žive u području oko reke Manići u prašumama Amazone u bolivijskim nizijama. Stil života svih 16.000 pripadnika ovog naroda sličan je ljudima koji su na tom području živeli pre više hiljada godina.

Narod Tsimane jede divlje svinje, tapire i vodene svinje (17 odsto njihove dijete čini meso ovih triju životinja), kao i piranu i soma (7 odsto njihove dijete čini meso ove dve ribe). Ostatak njihove dijete sačinjavaju pirinač, kukuruz, manioka i plantana banane, kao i svo voće i koštuničavi plodovi koje pronađu.

To znači da 72 odsto kalorija koje konzumiraju dolazi iz ugljenih hidrata, 14 odsto dolazi iz masti a 14 odsto iz proteina. Tsimane su fizički izuzetno aktivni i u jednom danu u proseku naprave od 15.000 do 17.000 koraka: muškarci 17.000, žene 16.000, a stariji od 60 godina više od 15.000.

– Stvarno je impresivno koliko su aktivni – kaže dr Gregori Tomas, jedan od istraživača koji je doprineo studiji.

Naučnici su uočili da su Tsimane toliko zdravi da ni sa 75 godina nema kalcijumovog taloga u koronarnim arterijama. Poređenja radi, četvrtina Amerikanca starih 45 godina u koronarnim arterijama imaju kalcijumov talog, dok čak 80 odsto Amerikanaca starih 75 godina ima kalcijumov talog.

Tsimane takođe mnogo manje puše, ali umiru prevremeno zbog infekcija. Prema nekim teorijama, njihova srca štite i crvi u probavnom sistemu jer smanjuju intenzitet reakcija imunološkog sistema.

Šta može da se nauči od naroda Tsimane?

– Smatram da bi fizičkoj aktivnosti trebalo da pristupimo holistički. Vozite se biciklom na posao, penjite se stepenicama, a ne liftom i za kompjuterom radite stojećki ili hodajući – rekao je Majkl Gurven, profesor antropologije sa Univerziteta u Santa Barbari u Kaliforniji.

– Trebalo bi da vežbamo mnogo više nego što to sada radimo. Moderni svet nas održava na životu, ali urbanizacija i specijalizacija predstavljaju rizik za zdravlje srca. Oni žive u manjim zajednicama i veoma su društveni i generalno pozitivni ljudi – dodaje na to dr Tomas.

Kardiolog Gevin Senderkok sa Univerzitetu u Eseksu pohvalio je studiju i njene rezultate.

– Ovo je izvrsna studija s unikatnim rezultatima. Činjenica da Tsimane 72 odsto energije dobijaju iz ugljenih hidrata kosi se skorijim sugestijama da su ugljeni hidrati nezdravi – objasnio je on.

– Jednostavno rečeno, vašom dijetom moraju dominirati neprerađeni proizvodi i hrana s malo zasićenih masti. Ne smete da pušite i morate da budete aktivni. Ako tako živite ne bi trebalo da imate problema sa srcem i krvnim sudovima – rekao je profesor Navid Satar sa Univerziteta u Glazgovu.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*