Vitalna i u 99. godini – intervju sa Filis Kristal

NAPOMENA: Ovaj intervju je napravljen 2012. godine kada je Filis Kristal prvi put održala seminar „Raskidanje vezanosti“ u Beogradu.  

Filis je napustila ovaj svet  10. decembra 2016. godine.  Ostavila nam je tehniku „Raskidanje sputavajućih vezanosti“ koju je podučavala širom sveta preko četiri decenije. Tehniku i dalje prenosi mnogobrojni praktičari širom sveta.

. . .

Interervju sa Filis Kristal

Koliko hrana utiče na dugovečnost, koja je hrana najbolja za telo kao i kakav životni stil treba primenjivati – o svim ovim temama smo razgovarali sa Filis Kristal, osobom koja je nedavno bila predavač u Beogradu (13.  i  14. oktobra) i uprkos svojim poodmaklim godinama održala odličan seminar. Ako je neko kompetentan da sa drugima podeli sopstveno iskustvo o dugovečnosti  onda je to svakako ona, budući da se u sjajnom zdravlju i dobroj vitalnosti nalazi u svojoj 99. godini. Za one koji ne poznaju njen rad evo malo biografskih podataka:

Filis Kristal je rođena 1914.  godine u Engleskoj i ona je psihoterapeut Jungove i Eriksonove škole i autor niza psiholoških tehnika za oslobađanje od lažnog identiteta i negativnog programiranja. Dugo godina je živela u Kaliforniji a 2004. u svojoj 91. godini života, preselila se u Nemačku. Od pre tri godine živi u Cirihu, odakle često putuje po svetu, podučavajući tehniku Raskidanje vezanosti koju je razvila sredinom pedesetih godina proslog veka.

Oktobra 2012. godine je boravila u Beogradu gde je održala seminar o raskidanju vezanosti koje pomažu ljudima da da se iscele i razviju istinski identitet kroz uspostavljanje unutrašnje veze sa svojim unutrašnjim sopstvom. Filis je napisala desetak knjiga o tehnici koju podučava od kojih je “Raskidanje sputavajućih vezanosti” prevedena i na srpski jezik.


Makrobiotika.net:
Kakva je vaša dijeta?

Filis Kristal: Ja obično jedem hranu u skladu sa svojom krvnom grupom.  Moja krvna grupa je nulta  negativna i to je veoma retka krvna grupa. Nulta pozitivna se često sreće. Moj Duhovni Učitelj je rekao mom suprugu da treba da jedem ribu i pileće meso, da ne treba da budem striktni vegetarijanac.

Makrobiotika.net: Koliko obroka dnevno imate?

Filis Kristal: I to mi je Duhovni učitelj  jasno rekao  – obroci treba da budu redovni i ja imam doručak, ručak i večeru i ne jedem ništa između obroka. Možda bi trebala nešto između obroka da jedem ali ja ne mogu.

Filis Kristal

Makrobiotika.net: Šta mislite koliko je pravilna ishrana važna za zdravlje i dugovečnost?

Filis Kristal: To pomaže ali to nije najvažnija stvar. Mislim da je najvažniji životni stil i sistem verovanja koji ne donose stres, osim u slučaju moje majke koja je dugo živela i bila je veoma besna i taj adrenalin ju je održavao.  Ja lično nikada nisam otkrila neku tajnu dugovečnosti. Uvek mi je šokantno kada pomislim na to koliko imam  godina jer ja o tome ne razmišljam. Ne znam da li postoji neka tajna dugovečnosti .

Makrobiotika.net: Da li ste često menjali način ishrane?

Filis Kristal: Probala sam različite načine ishrane jer sam imala alergije i to me je ograničavalo  tako da sam morala da vodim računa o ishrani. Imala sam i migrene pa sam morala da izbacim šećer i so  iz svog jelovnika. Osim toga ne razmišljam o hrani nisam opterećena ishranom, ne marim puno za svoje telo. Sada ne eksperimentišem sa dijetama  i pridržavam se preporuka u skladu sa mojom krvnom grupom jer mi to ima smisla i odgovara mi.

Makrobiotika.net: Da li u vašem načinu ishrane više prisutna sirova ili kuvana hrana?

Filis Kristal: Jedem samo kuvanu hranu pa čak i voće moram malo da prokuvam. Pre mnogo godina ja i muž smo imali tegobe sa stomakom i ćerka nas je pitala da li jedemo salatu. Rekli smo da uz obrok uvek imamo salatu i ona nam je preoporučila da prestanemo jesti sirovu salatu jer u starijem životnom dobu neke osobe ne mogu dobro da svare sirovo povrće i voće. Kada smo izbacili salatu tegobe sa stomakom su prestale.

Makrobiotika.net: Imate li poruku za ljude koji imaju duhovnu praksu, kako je najbolje da se hrane?

Filis Kristal: Najvažnije je da se ne jede previše i da se izbegava gurmanska hrana i ponekad preporučim ljudima da se hrane  u skladu sa svojom krvnom grupom. Iz sopstvenog iskustva znam da to pomaže pa onda mislim da mogu i drugima predložiti da probaju. Ja lično nikada ne razmišljam o tome puno i nije mi ishrana glavna tema o kojoj razmišljam u kontekstu duhovnog razvoja.

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*