Gljivična infekcija Kandida (Candida albicans) – simptomi i lečenje prirodnim sredstvima

GLJIVIČNA INFEKCIJA KANDIDA: Kandida je parazitska gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima. Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to »prijateljska« gljivica koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva.

Dakle, Kandida nije bakterija već gljivica čija povećana prisutnost u organizmu  može značajno da utiče na kvalitet života i opšte psiho-fizičko stanje.

Gljivična infekcija Kandida - lecenje prirodnim sredstvima

Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, Kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona hvata korena na sluzokoži organa za varenje, oštećuje je i tako omogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi.

Nastavak je predvidljiv: gljivica se širi i gnezdi po našem telu i izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog (imunog) sistema našeg tela.

Simptomi kandide

Simptomi: U prvoj fazi mogu se zapaziti vrlo različiti simptomi od kojih su posebno česti sledeći: teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova (slično kao kod prevelikog razmnožavanja SIBO bakterija u tankom crevu); proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija i anksioznost, zamor letargija, migrena, i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija itd. Jedan od prvih znakova AIDS-a (side) je nekontrolisano razmnožavanje Kandide, što je indikacija da je odbrambeni mehanizam organizma oslabljen.

Gljivična infekcija Kandida i njeno širenje

Činioci koji omogućavaju širenje Kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji su:

 • Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one »prijateljske« koje kontrolišu Kandidu u crevima;
 • Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju;
 • Visok nivo šećera u telu i krvotoku;
 • Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom;
 • Svi drugi faktori koji slabe odbrambene (imune) funkcije. Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne (sindrom zamora posle virusne upale)… Drugi činioci koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično dejstvo teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezultat druge bolesti ili tekućeg alergijskog stanja.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljive; problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim posmatranjem simptomske slike (koja je prethodno opisana) i upoređivanjem prethodnih i sadašnjih obolenja može se sa priličnom sigurnošću reći da li postoji previše Kandide u organizmu ili ne.

Prirodno lečenje kandide

Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna obolenja ili su u toku virusne infekcije (herpes, Epstein-Barr sindrom, itd.) ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti Kandide.

Tretaman se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest pa i više meseci. U toku prvih nekoliko sedmica simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.

Gljivična infekcija Kandida i njeno tretiranje

Najbolji način da se gljivična infekcija kandida tretira je:

 • Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kom obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko sedmica treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjio nivo šećera;
 • Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibilizirano na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice;
 • Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Korisna je upotreba sledećih nutritiva:

 • Visoko potentnih acidophilus kultura u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu, kao i bifido faktor preporučuju se u dozama od četvrtine kašike jedanput (ukoliko je stanje teško dvaput) dnevno sa vodom između obroka;
 • Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno;
 • Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice;
 • Beli luk – i on ima jako antigljivično dejstvo i treba slobodno da bude korišćen u hrani ili uziman u kapsulama;
 • Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
 • Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu; dnevno treba uzimati najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno sa hranom;
 • Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da podstiče odbrambene funkcije.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrinima (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu Kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora.

478 Komentari

 1. duca

  I jos jedno pitanje, da li smeju da se jedu suve kajsije I sljive:-). Njih mogu lepo da kombinujem za dorucak sa ovsenim pahuljicama I jogurtom?

  Odgovori
  • MakroB

   Suvo voće nije ni malo preporučljivo.

   Odgovori
 2. duca

  Da li smem da jedem krompir? I da li postoji povrce koje ne sme da se jede. Brinu me ti seceri u povrcu ili su zanemarljivi?

  Odgovori
  • MakroB

   Ukoliko ne jedete makrobiotički – onda je krompir OK… naravno način pripreme je bitan (u slučaju kandide – najbolje je pečen u ljusci)… Generalno, svo povrće sadrži složene šećere i ne treba se brinuti prilikom upotrebe.

   Odgovori
 3. neno

  pojavile su mi se sitne crvene tackice na penisu koje su posljedica candide, ima li prirodni nacin da se to otkloni ili su kreme kao canesten neophodne i koliko su ucinkovite?

  Odgovori
  • MakroB

   Neno, tvoj problem je sličan problemu koji je izneo Đole (pogledaj par komentara višlje) tako da je i odgovor sličan – promena ishrane, disciplina i strpljenje i nestaće. Kreme generalno mogu da utiču na to da simptomi nestanu ali nisu rešenje na duže staze.

   Odgovori
 4. Nole

  Kandida je pojava oslabljenog imuniteta ili disbalansa gljivica, koje normalno i kontorlisano zive u nama kada je organizam zdrav.Kod muskarca se moze pojaviti u drugoj polovini zivota kao posledica uvecanja prostate sto je i kod mene slucaj.Pored upotrebe prirodnih proizvoda,preparata i dijete za eliminisanje kandide kao sto su beli luk,srebrna voda,ulje od divljeg origana,voda od divljeg origana za ispiranje usne duplje,rastvora sode bikarbone,ulje crnog kima.Upotrebljavam caj za prostatu i ulje od semena bundeve.Takodje je preporuceno unosenje cinka i selena,medjutim, u upustvu o upotrebi i doziranju(radi s o proizvodjacu Natural Wealth,Selen 50ug.)pise :“Izolovan je iz specijalno uzgajanog kvasca sa kojim je organski vezan RDA-preporuceni dnevni unos“, a u ostale komponete: pivski kvasac,sredstvo protiv zgrudvavanja dikalcijum-fosfat,mikrokristalna celuloza,biljni magnezijum stearat,silicijum dioksid,kao i da sadrzi sastojke iz psenice.Po ovome Selen je napravljen od sastojaka koji pomazu sirenju kandide? Interesuje me da li treba leciti uzrok nastanka kandide ili leciti kandidu i da li da uzimam selen ili ne???

  Odgovori
  • MakroB

   Da, uvek treba lečiti uzrok – i jednom kada se on reši posledice se uglavnom povlače i nestaju. Što se tiče selena tj. saplamenta u kojima se nalazi – oni su toliko promenjeni da teško liče na onaj oblik koji je potreban organizmu. Lično sam veći zagovornik uzimanja potrebnih nutritiva iz hrane nego veštačkim putem (ali ne, nisam isključiv – što znači da ukoliko situacija nalaže uzimanje saplamenata je opravdano.) Jednostavno treba biti realan i racionalan – a to zavisi od slučaja do slčaja. Ne brinite za forme kvasca koje se nalaza kao dodatak saplamentu – one su u većini slučajeva toliko obrađene da su neaktivne.

   Odgovori
 5. duca

  Ne alkohol, jer je nastao procesom vrenja.

  Odgovori
 6. duca

  Sta je sa alkoholom, vreme je slava I praznika?

  Odgovori
 7. Djole

  Na polnom organu mi se pojavljuju fleke i crvenilo vec duze vreme. Bio sam kod koznog lekara i on je ustanovio da je u pitanju kandida. Prepisana mi je krema Triderm i ona mi je pomagala jedno vreme, ali crvenilo se stalno vracalo. Nakon toga prepisana mi je krema Mycofin, koja sme da se koristi u duzem periodu, ali ni nakon mesec dana koriscenja nema napretka….. Dali ce kontrolisana ishrana pomoci da se kandida povuce i sa koze? Postoji li neki prirodni preparat ili mast koja bi se mogla primenjivat radi ublazavanja crvenila i fleka?

  Odgovori
  • MakroB

   Da, kontrolisana ishrana će svakako pomoći da se kandida povuče a sa njome i problemi koje opisujete. Jer, generalno, nije kandida problem već je ona rezultat generalne neravnoteže u organizmu.
   Ono što je bitno je strpljenje jer je ova gljivica dosadna i često su potrebni meseci da bi se vratila na normalni nivo a organizam „očistio“ i povukli i simptomi koje spominjete. Dvadesetominutno kupanje u toploj vodi u koju je dodata šaka morske soli značajno pomaže da se kožne manifestacije kandide ublaže i brže nestanu. Ovo kupanje se sprovodi najviše 2 puta nedeljno a može se završiti tuširanjem hladnom vodom (1 min) što dodatno pomaže.

   Odgovori
 8. Spomenka

  Htaela bih vas pitati u vezi B vitamina, znači on treba da se unosi? ( a ja negde pročitala da se gljivica hrani B vitaminom ). Sme i ječmeni miso i ako u njemu ima glukoze (mislim na onaj što se može kupiti u zdravoj hrani)? I da li smeju da se piju neslađeni sokovi od grejpa i limuna? (s obzirom da su kiseli).
  Unapred hvala

  Odgovori
  • MakroB

   Vitamin B je od velike pomoci. Naravno, kvalitet je izuzetno bitan jer postoji siroka lepeza ovih saplamenata razlicitog kvaliteta. Jecmeni miso je izuzetna namirnica – alkalan je i u njegovom prisustvu nema mesta za kandidu. Sok od limuna iako je kiseo daje alkalnu reakciju i moze se konzumirati. Sto se grejpa tice – zavisi od vrste /neke cak daju i kiselu reakciju sto kandidi samo pogoduje./

   Odgovori
 9. Nole

  Da li se sme piti narodni imunoloski napitak,pravljen od meda,limuna i mlevenog belog luka, dok se leci od kandide predlozenom terapijom?

  Odgovori
  • MakroB

   Obicno se tezi smanjenju unosa svih vrsta prostih secera – a njih ima i u medu tako da ne bih preporucio doticni napitak (mozda neku varijantu napravljenu sa jecmenim sladom – buduci da su u njemu slozeni seceri).

   Odgovori
 10. MakroB

  @Dragana – Jedno je sigurno – ne pricamo o istoj stvari, buduci da je kandida gljivica a ne bakterija. U svakom slucaju je najbolje da radis na imunitetu i smanjivanju stresa pa ces jednim udarcem da ubijes dve muve.

  Odgovori
 11. ena

  Koliko otprilike vremena treba da se kandida izleci?

  Odgovori
 12. Dragana

  U sustini ja sam kod doktora otisla zvog toga po tijelu, ne zbog zeludca, ali ispostavilo se da je to zbog bakterije.

  Odgovori
 13. Dragana

  Ne znam, doktorica mi je izvadila malo krvi i uradila neki test, tipa testa za trudnocu, pojavila se neka linija, tj test je bio pozitivan, pila sam amoksicilin i orvagil, i jos nesto prije antibiotika na pola sata za zastitu zeluca.
  U sustini, mene zeludac nije bolio, ali imala sam tako neku nervozu u zelucu i podrigivanje, tj neki zrak koji izlazi iz zeludca a ne mogu podrignuti da ga se oslobodim, radim posao koji je prilicno stresan, pa sam mislila da je zato. Medjutim te flekice po tijelu, na dva mjesta mi se ponekad smire, a ponekad se vise vide. Sad pijem vermax sirup 3 dana pa 15 dana pauze i opet tri dana pijem. Pa cu na kontrolu. Doktorica mi je rekla da ovaj test ponavljamo za tri mjeseca.

  Odgovori
 14. Dragana

  Molim vas za savjet. Ja sam imala vrlo jake glavobolje i pojavio mi se nekakav osip po kozi a ponegdje i fleke, uradila sam neki test i receno mi je da imam bakteriju u zelucu. Pila sam jake antibiotike, osip mi se na kratko vrijeme smirio, ali opet se pojavio, sad pijem neki sirup i mazem te promjene nekom kremom. Da li je neko od vas imao slicne simptome i kako prirodnim putem da to saniram jer mi je imunitet i inace u ovom periodu slab jos jedna tura antibiotika bi me unistila. Pomozite! Unaprijed zahvalna…

  Odgovori
  • MakroB

   Dragana, koja bakterija je bila i pitanju (mozda helicobacter pylori)? Da li si radila kontrolne analize i kakvi su rezultati?

   Odgovori
 15. Kristina

  Dobar dan,
  Zelela bih da pitam da li mogu da se koriste orbit zvake bez secera? I da li moze kuvani paradajz (domaci sa konzervansom)?

  Odgovori
  • MakroB

   Ukoliko je u pitanju kandida – žvakanje žvaka bez šećera ne bi trebalo da bude problem. Više su problem žvake kao… hmmm… namirnica (ako se uopšte tako mogu nazvati) – pored ostalog, iritiraju želudac pa vremenom može doći do vrlo neprijatnih problema.
   Što se kuvanog paradajza tiče – ako niste na nekom posebnom režimu ishrane – može da prođe. Naravno, konzervans nije preporučljiv dodatak (postoje prirodni načini da se zaštiti kuvani paradajz od kvarenja – sipanje vrućeg paradajza u tople flaše pa dolivanje malo ulja da napravi zaštitni sloj) ali budući da je pitanje bilo da li takav – paradajz sa konzervansom – pogoduje razvoju kandide – onda je odgvor – ne pogoduje.

   Odgovori
   • Kristina

    U redu. Hvala na brzom odgovoru. U pitanju je kandida. Imam je i na jeziku i u crevima. Zanima me jos na koji se tacno nacin upotrebljava soda bikarbona u terpaiji? Koliko puta dnevno i koliki vremenski period? Unapred hvala

    Odgovori
    • MakroB

     Soda bikarbona je veoma alkalna supstanca i nisam zagovornik neke njene prevelike upotrebe. Ona alkalizuje telo a budući da gljivice ne mogu da žive u alkalnoj sredini dolazi do njihovog izumiranja. E sada, to bi bilo super da nagla alkalizicija organizma ne donosi i štete. Pre svega, ideja dobre anti kandida dijete je da se organizam sam izbori sa dotičnom gljivicom tj. da je svede na potrebni nivo. Njenim naglim „uništavanjem“ neće se baš mnogo postići – problem i dalje postoji a to je neravnoteža koja i dalje ostaje u organizmu. Moj savet je da još jednom pogledate strategije za ishranu kod kandide a da sodu bikarbonu ipak ostavite za neke druge stvari…

     Odgovori
     • Kristina

      U redu, hvala na savetu.

 16. Maestro

  Postoji oprobana formula za potpuno izlecenje od Kandide…….Ja sam uspeo posle par meseci da unistim tu napast………Evo i kako…. Prvi korak.>>>.Prvih 15 dana piti po kafenu kascicu sode bikarbone uz dole navedenu dijetu…posle toga prelazimo na drugi korak………
  Drugi korak>>>Mesec dana samo sardina u biljnom ulju EVA je dobra , hleb samo crni sme da se jede …. 2 litra kisele vode Vrnjci ( izvor Borjak ) svaki dan mora da se popije I 1 litar jogurta AB kultura ili Balans svaki dan…….. ……..Gram secera u bilo kojem obliku nesme se uneti…Cak ni voce ………Uporedo sa ovim uzimati ULJE DIVLJEG ORIGANA svaki dan 4 X 3 kapi………..ulje je dovoljno piti samo mesec dana….3 korak <<>>>Pocnite svaki dan da pijete caj od HAJDUCKE TRAVE doza mora da vam bude 600 ml min 2 meseca……..caj iskljucivo od Instituta JOSIF PANCIC……Kad pocnete poslednju fazu sa cajem pocnite postepeno da vracate namirnice koje sadrze secere………Antibiotike zaboravite da postoje…Ja sam uspeo da izbacim tu napast iz organizma…..Nadam se da cete i vi ……….Srecno………

  Odgovori
  • Andrea

   Svaka cast Maestro to je jedini nacin da se rijesi kandide. I ja sam na slican nacin rijesila uz pomoc sode bikarbone, znaci svako jutro po jedna mala kafena kasicica sode zalije se sa casom vode. To je glavno, izbaciti sve slatko, antibioteke takodjer, i dosta dosta caja bez secera. Pomalo namazati kanesten mascu mjesta gdje se pojavila i to je to…….Sretno svima…..

   Odgovori
  • Steta

   Samo da skrenem paznju da Balans ima 5% secera(laktoze) tako da kad popijes litru uneo si negde oko 50g secera.

   Odgovori
 17. venjhart ljubica

  Moja beba ima 5 mes ima candidu uzima terapiju nystatin i probijotik, hranise sa humanom HA1 dali mogu da pocnem sa zitaricama pirinac i kukuruz jer je pedijatar predlozijo zitarice, voce ,povrce zitarice sadrze secer i voce trazim od vas savet .Hvala

  Odgovori
  • MakroB

   Oprostite na manjem kašnjenju odgovora: Da, možete početi sa žitaricama u ishrani deteta ali za početak puding od integralnog pirinča kao i povrće (za početak korenasto dobro termički obrađeno). Naravno, kako unosite novu namirnicu tako pratite bebine reakcije tako da narednu namirnicu unosite posle 72 sata od prethodne koja je dobro prihvaćena. Sa voćem nemojte preterivati i njega počnite da dajete tek kada uvedete i žitarice i povrće.

   Odgovori
  • maki

   Ako zelite mozemo da stupimo u kontakt putem telefona i da se besplatno konsultujete sa nasim specijalistima sta da primenite za bebu.Ako zelite imate moju e mail adresu…

   Odgovori
 18. Ivana

  pisete :“Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.“da li to znaci da bi se trebala izbegavati upotreba miso paste,kada imamo ovu gljivicu?

  Odgovori
  • MakroB

   Ne, miso pasta se priprema na specifican nacin (naravno, mislim na pastu pripremljenu na tradicionalan nacin) i ona je izuzetno alkalna namirnica a sama miso supa upravo pomaze da se kandida ne razmnozava (isto kao i druge alkalne namirinice). Za razliku od dugo fermentisanih namirnica, brzo fermentisani proizvodi (recimo pivo) imaju kiselu reakciju i veoma prijaju kandidi.

   Odgovori
 19. MakroB

  Da, sme se jesti i bundeva, praziluk i sveza paprika (kada je sezona). Mali opreza sa bundevom – ima visok GI i naglo podize secer u krvi.
  Dodatak za bundevu – misli se na termicki obradjenu bundevu – sveza naravno nema visok GI

  Odgovori
 20. andjelka

  dali se sme jesti i sama bundeva praziluk isveza paprika

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*