Makrobiotičke namirnice

Makrobiotičke namirinice: šta, kada, koliko…

Stranica koja je pred vama sadrži informacije o:

Kada su makrobiotičke namirnice u pitanju sledi lista koja je podeljena po kategorijama namirnica (žitarice, mahunarke, povrće itd.) kao i po učestalosti. Tu su i neke dramatične boje koje skreću pažnju o učestalosti korišćenja pojedinih namirnica iz grupe. A evo šta preporuke o učestalosti praktično znače u svakodnevnom životu:

Za redovnu upotrebu – namirnica se može uzimati svaki ili svaki drugi dan.
Za povremenu upotrebu – namirnica se može uzimati 1 – 2 puta nedeljno.
Izbegavati – potpuno izbegavati ili ograniciti upotrebu

Lista makrobiotičkih namirnica

ŽITARICE U ZRNU
Za redovnu upotrebuMrki pirinač sitnog zrna, Integralni ovas, Mrki pirinač srednjeg zrna, Integralna pšenica, Proso, Raž, Ječam, Heljda.
Za povremenu upotrebu Slatki mrki pirinač, Pirinačni kolači, Moči (tucani slatki pirinač), Krekeri od integralne pšenice, Mrki pirinač dugog zrna, Lomljena pšenica – bulgur, Udon (rezanci od integralne pšenice), Valjani ovas, Soba (rezanci od heljde), Somen (tanki rezanci od integralne pšenice), Špageti od integralne pšenice, Kukuruzni griz, Kukuruz, Ražane pahuljice, Beskvasni hleb od integralne pšenice ili raži, Kuskus, Seitan (pšenični gluten), Fu (nabubreli pšenični gluten).
Izbegavati
POVRĆE
Za redovnu upotrebuProkule, Zeleni deo dajkona, Kupus (zeleni), Zeleni deo maslačka, Zeleni deo šargarepe, Zeleni deo slačice, Karfiol, Peršun, Sitan luk, Ljutika, Kelj, Praziluk, Zeleni deo repe, Potočarka, Sve vrste tikava, Čičak - koren, Paškanat, Šargarepa, Rotkvice, Dajkon, Repa, Maslačkov koren, Lotosov koren, Crni luk.
Za povremenu upotrebu Celer, Krastavac, Prokelj, Keleraba, Zeleni grašak, Snap boranija, „Ledena“ zelena salata, Crveni kupus, Letnje tikve.
Izbegavati Špargle, Prkos, Avokado, Spanać, Plavi patlidžan, Sladak krompir, Zelena i crvena paprika, Paradajz, Krompir, Tikvice.
MAHUNARKE
Za redovnu upotrebuAzuki, Leblebija, Sočivo (zeleno);

Proizvodi od soje:
Tofu (sir od soje), Tempeh (meso od soje), Nato (fermentisana soja)
Za povremenu upotrebu Crna soja, Sočivo (crveno), Soja, Prepolovljen sušen grašak, Čitav sušen grašak.
Izbegavati
ALGE
Za redovnu upotrebu
Za povremenu upotrebu Agar-agar, Kombu, Arame, Nori, Dulse, Vakame, Hidžiki.
Izbegavati
RIBE
Za redovnu upotrebu
Za povremenu upotrebu Šaran, Crveni grgeč, Haringa, Pastrmka, Ostrige.
IzbegavatiTamno meso, Plava riba.
JEZGRASTI PLODOVI I SEMENKE
Za redovnu upotrebu
Za povremenu upotrebu Susamove semenke, Kikiriki, Suncokretove semenke, Orah, Kesten, Bademi, Bundevine semenke.
Izbegavati Tropski jezgrasti plodovi, Brazilski orah, Pistaće, Lešnik.
DESERTI I VOĆE
Za redovnu upotrebu
Za povremenu upotrebu Pirinčani sirup, Kesten, Ječmeni slad, Jabučni sok ili jabukovača, Amasake, Suvo grožđe, Suvo voće iz umerenog klimatskog pojasa;

VOĆE: Jabuke, Dinje, Kajsije, Breskve, Kupine, Kruške, Borovnice, Šljive, Trešnje, Maline, Ribizle, Jagode, Grožđe, Mandarine, Lubenice
Izbegavati Šećer (beli, sirovi, mrki), Fruktoza, Melasa, Čokolada, Kukuruzni sirup, Rogač, Saharin i drugi veštački zaslađivači, Med;

VOĆE: Tropsko voće i sokovi, Banane, Limun, Smokve, Grejpfrut, Urme, Kokos, Pomorandže, Kivi.
PIĆA
Za redovnu upotrebuČaj od banča granja (kukiča), Izvorska bunarska voda, Čaj od banča peteljki, Ostali čajevi od žitarica ili tradicionalni nestimulativni čajevi, Čaj od prženog pirinča, Čaj od prženog ječma.
Za povremenu upotrebu Kafa od žitarica, Umeboši čaj, Čaj od maslačka, Mu čaj, Kombu čaj, Ostali tradicionalni nearomatični čajevi od korenova i biljni čajevi

Za ređu upotrebu: Sojino mleko, Pivo, Sok od povrća, Sake, Sok od voća (iz umerenog klimatskog pojasa), Ostala pića od žitarica, mahunarki i biljni napici.
Izbegavati Kafa, Gazirana pića, Kafa bez kofeina, Alkohol, Stimulativni aromatični čajevi, Voda sa hemikalijama i destilisana voda.
DODACI JELIMA
Za redovnu upotrebu Tamari sos od soje, Šio kombu, Gomašio (susamova so), Nori kao začin, Prah od prženih algi, Teka, Umeboši šljive.
Za povremenu upotrebu
Izbegavati
TURŠIJE
Za redovnu upotrebu Mekinje, Kiseli kupus, Rasol, Takuan, Miso, Tamari, Miso-mekinje, Umeboši, Presovana turšija.
Za povremenu upotrebu
Izbegavati Beli luk, Sirće (jabukovo, vinsko itd), Trave.
ULJA
Za redovnu upotrebuSusamovo ulje, Kukuruzno ulje, Crno susamovo ulje.
Za povremenu upotrebu Suncokretovo ulje, Sojino ulje, Maslinovo ulje, Ulje od kikirikija.
Izbegavati Buter i margarin, Salo, Mast i sve životinjske masnoće, Rafinisana i hemijski prerađena biljna ulja, Margarin od soje.
ZAČINI
Za redovnu upotrebuMiso, Sirće od pirinča, Tamari sos od soje (šoju), Sirće od umeboši šljive, Umeboši šljiva ili pasta, Bela ili svetlosiva nerafinisana morska so.
Za povremenu upotrebu Biljno ulje, Pirinčani sirup, Sirće od kiselog kupusa, Ječmeni slad, Đumbir, Senf, Ren, Ostali tradicionalni prirodno prečišćeni začini
Izbegavati Razne začinske trave, Sve neprirodne veštački ili hemijski preređene začine, Jodiranu so, Majonez, Vinsko i jabukovo sirće, Margarin od soje, Ginseng,
NAMIRNICE KOJE RADI BOLJEG ZDRAVLJA TREBA IZBEGAVATI
Za redovnu upotrebu
Za povremenu upotrebu
Izbegavati Životinjski proizvodi
Tamno meso (goveđe, jagnjeće, svinjsko), Živinsko meso, Suhomesnati proizvodi, Divljač, Kobasice (viršle), Jaja;

Mlečni proizvodi
Sir, Sladoled, Buter, Pavlaka, Mleko (neobrano obrano itd), Kisela pavlaka, Jogurt, Margarin, Kefir;

Prerađene namirnice
Instant-hrana, Konzervisana hrana, Zamrznute namirnice, Rafinisano (belo) brašno, Poliran (beli) pirinač, Prskane namirnice, Obojene namirnice, Zračene namirnice;

Namirnice tretirane hemikalijama, aditivima, veštačkim bojama, veštačkim aromama, emulgatorima, zaštitnim sredstvima;

Vitamini i dodaci (vitaminske pilule sintetičke ili prirodne),

. . .

Pribor za pripremu namirnica

U makrobiotičkoj kuhinji se uglavnom koristi isti pribor kao i u klasičnoj kuhinji (ako tako nešto uopšte postoji), s tim da se određene vrste posuđa i pribora više preporučuju. Takođe se preporučuje kuvanje na plinu. No, pogledajmo preporuke:

 • Ekspres lonac – preporučuje se da to bude lonac od nerđajućeg čelika.
 • Lonci i šerpe za kuvanje – treba izbegavati aluminijumske i lonce obložene teflonom.
 • Pljosnata trenica – preporučuje se emajlirana ili čelična trenica za sitno struganje
 • Presa za turšiju – potrebno je da imate nekoliko presa za turšiju ili teških zemljanih lonaca sa poklopcem i teglom za redovno pripremanje turšije.
 • Posude za kuvanje na pari – prikladne su male posude od nerđajućeg čelika
 • Cediljke od žičane mreže – velika cediljka je korisna za pranje žitarica, mahunarki, algi, nekih vrsta povrća i za ceđenje rezanaca. Mala cediljka u vidu guste mreže od tankih žica dobra je za pranje sitnijih namirnica, kao što su proso i susamovo seme.
 • Nož za povrće – Poreporučuju se noževi od nerđajućeg čelika.
 • Daščice za sečenje – idealne su drvene daščice. Koristite posebnu daščicu za pripremanje namirnica životinjskog porekla. Da daska ne bi upila miris namirnice koju obrađujete, pre upotrebe dasku pokvasite.
 • Stakleni bokali – Veliki stakleni bokali su korisni za držanje žitarica, semenki, mahunarki i sušenih namirnica. Još su bolji odgovarajući sudovi od drveta ili keramike, koji omogućavaju cirkulaciju vazduha.
 • Cediljka za čaj – mala cediljka od bambusa je idealna. Ali se mogu koristiti i male žičane cediljke.
 • Pribor za kuvanje – Preporučuje se korišćenje drvenog pribora, kao što su kašike, pljosnate kutlače za pirinač i štapići za pripremanje jela, pošto ne grebu lonce i šerpe i ne ostavljaju ukus metala u jelu.
 • Bambusovi prekrivači – Za pokrivanje hrane mogu se koristi mali bambusovi prekrivači. Oni su napravljeni tako da omogućavaju izlaženje toplote i ulaženje vazduha, tako da se hrana ne kvari brzo ako se ne drži u frižideru.
 • Električni uređaji – Izbegavajte koliko možete, sve elektricne uređaje za pripremanje hrane i kuvanje. Električna energija stvara haotične vibracije, koje se prenose na energiju hrane. Zato je najbolji izbor kuvanje na plinskom šporetu ili rešou. Umesto da hleb pržite pomoću tostera, stavite ga na paru. Umesto električnog miksera, upotrebljavajte suribači za pripremanje pirea, sosova i preliva. Ponekad, ipak, možete upotrebiti mikser za mlevenje soje radi pripremanja tofua, ili kad pripremate hranu za neku proslavu ili za veliki broj ljudi. Budite praktični.

. . .

Čišćenje i pranje namirnica pre pripreme

Uvek dobro operite namirnice. Žitarice koje su na prirodan način gajene (ukoliko ste takve uspeli da nabavite) često sadrže čestice prljavštine koje moraju da se uklone. Zamislite koliko bi bilo neprijatno da zagrizete u kamenčić ili osetite pesak pod zubima! Pranjem ćete ukloniti prašinu i čestice nečistoće i doprineti tome da vaše jelo bude ukusno. Pre nego što operete žitarice, zagrabite punu šaku i stavite na neki tanjir. Uklonite sve kamenčiće i komadiće zemlje. Tako učinite sa čitavom količinom žitarica. Zatim stavite žitarice u lonac ili činiju i prekrijte vodom. Blago ih isperite mešajući ih rukom u smeru suprotnom okretanju kazaljke na satu, pa onda ocedite vodu. Ponovite ovo tri ili više puta dok voda ne postane gotovo bistra. Važno je da brzo operete hranu da se njena prirodna slatkoća ne bi izgubila tokom ispiranja. Posle toga stavite žitarice u cediljku i brzo isperite da biste uklonili sve sitne čestice prašine koje su se još mogle zadržati. Pripremljene žitarice se kuvaju u ekspres-loncu ili u običnom loncu, uz dodatak odgovarajuće količine vode i soli.

 • Kad perete nap. susamove semenke, najpre rukom uklonite kamenčiće, onda semenke stavite u malu cediljku od guste žičane mreže i ispirajte da biste uklonili prašinu.
 • Kad perete mahunarke, najpre rukom izvadite sve kamenčiće i ostatke zemlje, a onda ih stavite u lonac ili činiju. Dodajte vodu i perite na isti način kao i žitarice. Ponovite ovo dva puta. Onda ih stavite u cediljku i ponovo isperite. Sada su mahunarke spremne za kuvanje.
  Za korenasto povrće kao što su šargarepa, čičak, dajkon i repa, ukoliko su gajeni bez veštačkog đubriva i dodatka pesticida, potrebna vam je četka za povrće da biste uklonili ostatke zemlje. Četkajte energično ali blago, pazeći da ne povredite gornji sloj. Luk se čisti tako što se najpre odseče koren na dnu, a onda stabljika na vrhu. Operite ga pod mlazom hladne vode pošto ga oljuštite. Kada ga stavljate u lonac, luk treba da bude sjajan i da škripi pod prstima.
 • Sva žita, povrće, mahunarke, semenke i alge perite u hladnoj vodi.
  Lisnato zeleno povrće, kao što su prokule, artičoke, kelj i druge vrste, peru se valjano pod mlazom hladne vode. Kelj ima vrlo tanko namreškano lišće, za koje lako prianjaju prljavština i suvi listovi.
 • Alge kao što su hidžiki i arame, treba lako isprati, a onda potopiti u vodi pre upotrebe. Međutim, ako alge suviše dugo ispirate, spraćete njihov ukus i dosta minerala. Alge treba držati potopljene samo tri do pet minuta, a vodu u kojoj su bile potopljene možete upotrebiti prilikom pripremanja algi kao priloga jelu ili njihovog ukuvavanja u supu. Kombu alge ne treba prati, ali ako hocete da skinete sa njih nešto soli, prebrišite ih vlažnim sunđerom. Vakame možete brzo da isperete, a onda da natopite na isti način kao arame i hidžiki. Nori alge uopšte ne treba prati. One se prže na taj način što se sjajna strana drži iznad plamena gorionika (ili sveće) na visini od oko 2,5 santimetara, dok ne bude ravnomerno ispržena. Za to vam je potrebno samo oko 10-12 sekundi.

1 Komentar

 1. Sima

  Sve sa spiska unosim, samo pronalazim balans i ono sto se kaze „slusam svoje telo“. Nema pravila, prosto ima dana kad mi odredjena namirnica prija ili ne prija. Svaki organizam se razlikuje

  Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

 1. Jin i Jang su "odgovorni" za raznolikost koja vlada u svemiru - […] makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se nalaze u središnjem delu spektra podele namirnica…
 2. Šta je makrobiotika - Istorijske osnovne makrobiotike - […] Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje…

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*